sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Jensen, Hanna: 940 päivää isäni muistina

Toimittaja Hanna Jensenistä tulee isänsä omaishoitaja hänen ollessaan 39-vuotias. Jensenin isä on tuolloin 74-vuotias ja elämänsä kunnossa  - tai ainakin siltä vaikuttaa. Hän on ollut työelämässä merkittävässä asemassa ja asunut avioeron vuoksi yksin jo hyvän tovin, joten muistisairauden merkkejä saa aluksi hakea. Ensioireet, kuten puheen väheneminen ja puuroutuminen sekä pian tämän jälkeen ollut sairauskohtaus tuovat hänelle Alzheimerin taudin diagnoosin. Jensen kertoo nyt arvioitavana olevassa kirjassa, miten hän vähitellen menettää isänsä kavalasti etenevälle sairaudelle.

Jensen on kirjoittanut teoksensa päiväkirjamerkintöjensä pohjalta, jotka hän aloittaa toimittajalle säntilliseen tapaan heti isänsä diagnoosin saamisen alkumetreiltä. Kaikkiaan 940 päivää kestänyt omaishoitokausi on ensimmäiset pari vuotta suhteellisen tasaisen alamäen seuraamista: isän kunto heikkenee ja sosiaaliset kontaktit vähenevät, mutta hän pystyy edelleen asumaan omassa kodissaan. Vähitellen kuvaan astuu mukaan hoitoavun saaminen kotiin, sillä Jensen työssäkäyvänä perheenäitinä on kiinni myös muissa velvollisuuksissaan.

Lopullinen käänne pahempaan, suoranainen kunnon romahdus, taaphtuu aivan loppumetreillä. Sairauskohtauksen seurauksena sairaalahoitoon päätyvä isä kotiutetaan puolikuntoisena, joten hän joutuu palaamaan pian takaisin - tällä kertaa viimeiselle sairaalamatkalleen. On hyvästien aika.

Jensen on lisännyt omien muistiinpanojensa sekaan melko runsaasti internetistä ja muista  lähteistä löytämiään käytännön ohjeita ja muita neuvoja muistisairaan omaishoitajien avuksi. Näihin hän viitaa tekstissäänkin, sillä omaishoito alkaa yllättäen ja asiaan valmistautumaton Jensen joutuu ottamaan käytännössä kaikista asioista selvää omin avuin. Teos voikin olla avuksi samassa tilanteessa oleville, joita on Suomessakin enenevä määrä. Teoksen ajankohtaisuudesta voi kertoa jotakin myös se, että se on ollut jo jonkin aikaa kirjaston lainatuimpien listalla.

Tekniset tiedot:
Jensen, Hanna: 940 päivää isäni muistina
ISBN: 978-951-851-375-2
Kustannusosakeyhtiö Teos 2013
Nidottu, 289 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...