maanantai 16. kesäkuuta 2014

Salminen, Jukka: Polkupyörällä maailman ympäri

Jukka Salminen, parikymppinen miehen alku, päättää lähteä polkupyörällä tutkimaan maailman eri kolkkia. Alkaneet maantieteen opinnot Helsingin yliopistossa eivät enää houkuttele niin paljon kuin polkupyörä, jonka hän varustaa suunnittelemansa 5-6 vuoden pituisen matkan varalle. Kesätyörahat mukanaan, muutaman vuoden unettomuusongelma riesanaan ja vaihtelevan terveyden turvin, joskin jo nuoresta iästä jatkuneen urheiluharrastuksen innoittamana hän lähtee matkaan.

Ensimmäisenä etappina on Kaakkois-Aasia ja Australia, joka irrottaa hänet sopivasta Suomesta täysin erilaisella kulttuurillaan ja pyöräilyolosuhteillaan. Vuosi on 2005 ja Thaimaa maa, johon Salminen pyörineen saapuu pitkän lennon jälkeen. Alkumatkasta varsinkin Salmisen terveys on usein koetuksella eikä kuntokaan ole vielä kehittynyt huippuunsa, mutta matka alkaa taittua yhtä kaikki kilometri kilometriltä. Australiasta hän lentää Keski-Aasiaan ja polkee sieltä Euroopan rajalle saakka. Tämän noin pari vuotta kestäneen puserruksen jälkeen Salminen palaa välillä koti-Suomeen toipumaan: jo aikaisemmin vaivanneet terveysongelmat eivät ota laantuakseen, joten pyöräilystä on välillä pakko pitää taukoa.

Tauon jälkeen vuorossa on Afrikka. Salmisen suunnitelmissa on polkea Kairosta Kapkaupunkiin mukanaan ensimmäisen vuoden ajan hänen isänsä. Matka taittuu tuttuun tapaan lepopäiviä pitäen ja kiirettä karttaen Saharan eteläpuolelle saakka, kunnes Salminen palaa Suomeen pitemmälle sairaustauolle. Hän ei kuitenkaan anna periksi, vaan myöhemmin matka jatkuu aina tavoitteeseen saakka. Viimeiseksi hän valloittaa Pohjois-Amerikan eli ajaa Yhdysvaltojen poikki poiketen lopuksi myös Meksikossa. Mantereen länsirannikolta on aika palata kotiin yli 60 000 poljetun kilometrin ja reilun viiden reissussa vietetyn vuoden jälkeen.

Tämä kirja ei ihannoi polkupyörämatkailua, vaikka Salmisella on selvästi intohimoinen suhde matkustamiseen ja polkupyöräilyyn. Reissussa oleminen on Salmisen kertoman mukaan kaikkea muuta kuin ruusuista, vaikka joukkoon mahtuukin paljon unotumattomia ja ainutkertaisia hetkiä, joihin lukijankin on helppo kotisohvaltaan samastua. Teoksen loppua kohti Salmisen mieli tuntuu kääntyvän enemmän matkustamisen henkiseen puoleen: henkiseen kasvamiseen, hiljentymiseen, elämän yksinkertaisuuteen. Lukija voi olla ikään kuin Salmisen aikuistumisessa mukana. Tämä teos sopiikiin nojatuolimatkailijoille kuin omaa pitempää pyörämatkaa suunnitteleville inspiraation lähteeksi.

Tekniset tiedot:
Salminen, Jukka: Polkupyörällä maailman ympäri
ISBN: 978-952-222-448-4
Suomalaisen kirjallisuuden seura 2013
Nidottu, 367 s.
Kirjastoluokka: 46.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...