torstai 19. kesäkuuta 2014

Tähtinen, Tero: Aurinko laskee Aleksandriassa. Kirjoituksia maailmasta ja maailmalta

Maailmanmatkaaja Tero Järvisen ensimmäinen esseekokoelma Aurinko laskee Aleksandriassa - kirjoituksia maailmasta ja maailmalta vie lukijan henkiselle ja fyysiselle matkalle kauas pois. Tähtinen on koonnut teokseensa yhteensä kuusi pitkähköä esseeksi luokiteltavaa kirjoitusta, jotka käsittelevät eri aiheita erityisesti henkisyyden ja filosofisen pohdinnan kautta.

Tähtisen kirjoitusten fyysisinä puitteina toimivat erityisesti Intia ja Nepal, joissa hän on oleskellut useita ajanjaksoja. Esimerkiksi kirjan ensimmäisessä esseessä Tähtinen pohtii kävelemisharrastustaan, joka on ollut hänelle rakas koko elämän ajan. Ninpä Tähtiselle on luontevaa matkustaa myös Aasiassa kävellen ja vieläpä mieluiten yksin. Kirjoitus jatkuu luontevasti seuraavaan esseeseen, joka on omistettu erakoille ja yksinkertaista elämää kaipaaville. Tässä, kuten muissakin esseissä, korostuu erityisesti Tähtisen kiinnostus itämaisia uskontoja kohtaan, joista hän on ammentanut useita esimerkkejä. Seuraavat kaksi esseetä käsittelevät runoutta ja popularisoitunutta intialaista kulttuuria. Entä miten katsoa pölyhiukkasta oikein? Tämä Buddhan elämäntarinaan perustuva essee edeltää teoksen viimeistä kirjoitusta, joka sijoittuu Aleksandriaan ja josta koko teos on saanut nimensä.

Tähtisen nyt arvioitavana olevaa teosta ja sen jälkeen ilmestynyttä Katmandun unet-kokoelmaa on luonnehdittu muissa arvioissa sekaviksi ja vailla punaista lankaa oleviksi. Olen samaa mieltä siinä, että aiheet heittelevät jonkin verran; esimerkiksi lainauksia muusta kirjallisuudesta, uskonnoista ja maailmankatsomuksista on mukana runsaasti tehden kokonaisuuden jonkin verran epäyhtenäisen oloiseksi. Kuitenkin se mikä on saanut minut lukemaan molemmat Tähtisen teoksista, on hänen omalaatuinen tapansa lähestyä henkisyyttä ja asioiden ydintä: lukijankin ajatukset lähtevät lentoon etsimään olennaisuuksia Gandhin, Buddhan ja muiden teoksessa esiintyvien esimerkkien jalanjäljissä.

Tekniset tiedot:
Tähtinen, Tero: Aurinko laskee Aleksandriassa. Kirjoituksia maailmasta ja maailmalta
ISBN: 978-952-5500-51-6
Savukeidas 2009
Nidottu, 193 s.
Kirjastoluokka: 04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...