sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Gaudé, Laurent: Eldorado

Eldorado-teoksen päähenkilönä on italialainen kapteeni Salvatore Piracci, jonka tehtävänä on ottaa kiinni maan rajojen sisäpuolelle saapuneita laittomia siirtolaisia. Yksi tällaisista siirtolaisten kohdesaarista on Lampedusa, ja siellä Piracci on tavannut yhden Libanonista laittomasti saapuneen siirtolaisnaisen. Naisen pieni lapsi on kuollut laivamatkan aikana vesi- ja ruokavarojen ehtymisen vuoksi. Piraccin ja naisen tiet kohtaavat muutaman vuoden jälkeen tavalla, joka saa kapteenin miettimään uudelleen työnsä oikeutusta.

Teoksessa tavataan myös Suleyman, Eurooppaan pyrkivä afrikkalaismies, joka jättää taakseen asemansa arvostetun suvun jäsenenenä ja vakavasti sairaan veljensä. Eurooppa kimmeltelee kuitenkin Eldoradon kaltaisena ihmemaana, jossa kaikki unelmat toteutuvat ja kenen tahansa on mahdollista takoa helppoa rahaa. Onnistuuko Suleyman tavoitteessaan saada osansa (kuvitellusta) menestyksestä?

Päätin lukea tämän teoksen sen aiheen vuoksi. Olen kiinnostunut lukemaan siirtolaisten tuntemuksista, ja tällä kertaa tein poikkeuksen lukea aiheesta myös kaunokirjallisuuden muodossa.Vaikuttaa siltä, että olen kuitenkin niin vannoutunut tosiasioiden ystävä, että en ehkä saanut teoksesta irti niin paljon kuin olisi ollut mahdollista. Tarinaa voi kuvata lähinnä tilannekuvaukseksi siirtolaisten kohtelusta ja heidän odotuksistaan, mutta kirjan lyhyyden vuoksi kertomus vaikuttaa jäävän puolitiehen. Joka tapauksessa kiinnostava teos on kiinnostava tuttavuus ranskalaiseen nykykirjallisuuteen.

Tekniset tiedot:
Gaudé, Laurent: Eldorado
Suomentaja: Lotta Toivanen
ISBN: 978-952-5635-32-4
Bazar Kustannus 2013
Sidottu, 252 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...