lauantai 12. heinäkuuta 2014

Lyytimäki, Jari ja Janne Rinne: Valon varjopuolet. Valosaaste ympäristöongelmana

Koska viimeksi muistat nähneesi kirkkaan tähtitaivaan tai olleesi täysin pimeässä? Mikäli asut kaupunkialueella tai sen läheisyydessä, siitä voi olla aikaa. Valaistus ja muu valojen käyttö ovat levinneet niin laajalle, että on alettu puhua valosaasteesta kaikkine sen lieveilmiöineen. Teoksessaan Valon varjopuolet - Valosaaste ympäristöongelmana Jari Lyytimäki ja Janne Rinne käsittelevät aihetta eri näkökulmien kautta.

Teos alkaa valosaasteen määrittelyllä. Yksinkertaistettuna sillä tarkoitetaan valoa, joka on väärään aikaan väärässä paikassa - valoa, joka on meille haitallista. Valosaastetta aiheuttavat esimerkiksi asutus, liikenne, mainonta, teollisuus ja metsätalous. Suomessa esimerkiksi harvaan liikennöidyillä teillä on ollut tapana pitää valaistusta myös päällä myös yön hiljaisimpina tunteina. Voidaan miettiä, kohtaako tällainen käytäntö tarpeen vai onko siitä ympäristölle enemmän haittaa. Lyytimäen ja Rinteen mukaan valosaasteen vaikutukset koskettavat monin tavoin ympäristöämme: luonnon kannalta väärään aikaan näyttäytyvä valo voi vaikuttaa haitallisesti kasvien ja eliöiden kasvuun ja käyttäytymiseen vaikeuttaen esimerkiksi niiden lisääntymistä ja harhauttaen ne pois kulkureiteiltään. Valosaasteen yhteisvaikutukset eliöihin muiden luontoon päässeiden saasteiden kanssa voivat olla arvaamattomat, eikä niitä ole useinkaan osattu ottaa huomioon.

Valo vaikuttaa monin tavoin myös ihmiseen. Mediassa paljon esillä olleet liikalihavuuden yleistyminen, nukahtamisvaikeudet ja muut unihäiriöt sekä muut terveysongelmat voivat olla osittain selitettävissä valosaasteen yleistymisellä. Ironisesti valosaastetta on kuitenkin vähätelty muihin saastemuotoihin verrattuna, mikä on johtanut esimerkiksi hyvinkin kirkkaiden valomainosten sallimisen kulkureittien ja asutuksen välittömässä läheisyydessä. Valon on ajateltu tuovan turvaa, mutta huonosti suunniteltuna sen vaikutus voi hyvinkin olla päinvastainen.

Millainen on sitten keinovalon tulevaisuus? Henkilökohtaisesti toivon, että joidenkin tässä teoksessa esiteltyjen kaupunkien näyttämä malli valosaasteen vastaisessa kamppailussa saa muut kaupungit liittymään joukkoon. Yhtenä globaalina esimerkkinä on WWF:n lanseeraama Earth Hour -valojen sammutuskampanja kahdesti vuodessa. Suomalaisen lukijoiden osalta tämä nyt arvioitavana oleva teos omalta osaltaan lisää tietoisuutta valosaasteesta sen kirjoittajien kirjoittamien tekstien ja lukuisten eri tutkijoiden tuottamien tietolaatikoiden avulla.

Tekniset tiedot:
Lyytimäki, Jari ja Janne Rinne: Valon varjopuolet. Valosaaste ympäristöongelmana
ISBN: 978-952-495-309-2
Gaudeamus 2013
Nidottu, 255 s.
Kirjastoluokka: 50.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...