torstai 24. heinäkuuta 2014

Rubin, Gretchen: Onnellisuusprojekti. Eli miksi käytin vuoden elämästäni siivoten kaappeja, laulaen aamuisin, riidellen oikein, lukien Aristotelesta ja muutenkin pitäen enemmän hauskaa

Lakimiehenä toiminut Gretchen Rubin herää eräänä päivänä bussissa istuessaan ajatukseen siitä, voisiko hän olla onnellisempi. Rubinin elämä on kaikin puolin hyvin: hänellä on takanaan yli kymmenen vuoden avioliitto rakastamansa miehen kanssa ja kaksi tytärtä. Lakimiehen työt hän on tosin jättänyt siirtyessään kirjailijaksi, mutta silti elämä vaikuttaa aika tasapaksulta.

Rubin päättää aloittaa vuoden mittaisen projektin, jonka aikana hän keskittyy onnellisuuden eri osa-alueisiin konkreettisten harjoitusten ja päämäärien kautta. Vuoden mittaan kuukauden eri teemoina ovat vireys, avioliitto, työ, vanhemmuus, vapaa-aika, ystävyys, raha, ikuisuus, kirjat, tietoisuustaidot ja asenne. Kuukausi kuukauden perään hän toimii niin, että seuraavassa kuussa hänen tulee noudattaa aina myös edellisten kuukausien oppeja.

Onnellisuusprojekti-teoksessa vetoaa sen konkreettisuus ja rehellisyys. On päiviä, jolloin positiivisista ajatuksista on haastavaa pitää kiinni eikä lähipiiiristäkään heru aina tukea. Rubinista ei suinkaan kuukausien kuluessa kehity pyhimystä, vaikkakin huomattavaa edistystä erityisesti onnellisuuden tunteen tiedostamisessa tapahtuu. Yhtenä merkittävänä huomiona teoksessa on se, että onnellisuuden saavuttamiseksi ja itsensä onnelliseksi tuntemisessa auttaa, kun tuntee itsensä ja tarpeensa. Se, mikä tekee muut onnellisiksi, ei välttämättä tee sinua onnelliseksi. Sen vuoksi tätä teosta tuleekin lukea nimenomaan Rubinin onnellisuusprojektina, vaikkakin se parhaimmillaan innoittaa lukijaa itseään kehittämään omia teemoja oman projektin pohjaksi. Teoksen lopussa onkin joitakin vinkkikaavioita, joiden perusteella lukija voi miettiä omia tapoja alkaa elää onnellisempaa elämää.

Tekniset tiedot:
Rubin, Gretchen: Onnellisuusprojekti. Eli miksi käytin vuoden elämästäni siivoten kaappeja, laulaen aamuisin, riidellen oikein, lukien Aristotelesta ja muutenkin pitäen enemmän hauskaa
Suomentaja: Sini Linteri
ISBN: 978-952-240-198-4
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2013
Nidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 188.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...