maanantai 21. heinäkuuta 2014

Simonen, Leila: Polulta poikkeamisen taito

Leila Simonen, viisikymppinen julkishallinnon päällikkötehtävässä toimiva tunnollinen virkanainen, tekee eräänä päivänä koko loppuelämänsä mullistavan päätöksen: hän jättäytyy pois työtehtävästään omassa aikataulussaan ja ryhtyy kokopäiväiseksi vapaaksi toimittajaksi ja dekkaristiksi. Teoksessaan Polulta poikkeamisen taito hän kertoo tästä muutoksesta kohti vapaaehtoista elämän yksinkertaistamista ja leppoistamista.

Simosen etuna moneen muuhun elämän yksinkertaistamisen kanssa tekemisissä olevaan verrattuna on muutoksen vapaaehtoisuus. Saatuaan tarpeeksi siististä sisätyöstä, kuten hän aikaisempaa elämäänsä kuvaa, hän haluaa alkaa kasvattaa itse kasviksiaan ja vihanneksiaan, tehdä työtä oman aikataulunsa mukaan ja elää mahdollisimman yksinkertaisesti ennennäkemättömällä innolla. Työelämässä hän joutui turvautumaan mielialalääkkeisiin, jotka käyvät uuden elämäntavan myötä tarpeettomiksi. Koko elämänsä maailmalla kulkenut Simonen ei jätä tätä intohimoaan, vaikka rahavarat ovatkin elämänmuutoksen myötä merkittävästi tiukemmalla: hän panostaa sohvasurffaukseen ja keskinäiseen kodinvaihtoon ja matkustaa esimerkiksi kävellen ja pyörällä. Lopulta hän toteuttaa myös haaveensa kävellä 800 kilometrin pituisen pyhiinvaellusmatkan Santiago de Compostelaan.

Simosen teos on leppoistamisen puolustuspuhe, josta paistavat selvästi elämää nähneen naisen näkemykset ja elämänkokemus työelämästä, kulutuskeskeisestä yhteiskunnasta ja kritiikistä nykyistä kiireistä maailmanmenoa kohtaan. Teos on innostava asiasta kiinnostuneelle, vaikkakin samanaikaisesti teoksessa on harmillisen paljon asioiden toistoa. En usko Simosen pyrkineen valintansa kanssa moraaliseen ylemmyyteen, mutta tällainen asenne mielestäni kuitenkin on havaittavissa kirjan sivuilta: Simonen tunnustaa olleensa itsekin aikaisemmin suurkuluttaja ja kiinni oravanpyörässä, mutta hänen asenteensa nykyäänkin oravanpyörässä olevia kohtaan on varsin kriittinen. Tämä varjostaa jonkin verran lukukokemusta, joka voisi muuten olla hienompi.

Tekniset tiedot:
Simonen, Leila: Polulta poikkeamisen taito
ISBN: 978-951-97991-8-6
Voimapaja 2012
Nidottu, 225 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...