sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Strayed, Cheryl: Villi vaellus

Cheryl Strayed on uuden kynnyksellä: hänen äitinsä kuolee Cherylin ollessa 22-vuotias ja pian tämän jälkeen aivan aikuisuuden kynnyksellä solmittu avioliitto päätyy eroon. Perhe tuntuu olevan kirjaimellisesti hajalla, sillä Cheryliä ja hänen sisaruksiaan ennen yhdistäneen äidin poismeno ajaa heidät erilleen toisistaan. Cheryl tekee hetken mielijohteesta päätöksen lähteä etsimään elämälleen uutta suuntaa pitkältä vaellukselta pitkin Pacific Crest Trailia, joka on Yhdysvaltain läntirannikolla Meksikon rajalta aina Kanadan rajalle kulkeva kansallinen maisemareitti. Cherylin tarkoituksena on kulkea reitti Kaliforniasta Oreganoon sadan päivän aikana. Reitin lopulliseksi pituudeksi muodostaa 1 770 kilometriä.

Cherylin täydellinen kokemattomuus vaeltajana on koitua matkan kohtaloksi jo alkumetreillä: välineurheilijan tavoin Cheryl on pakannut mukaan kaiken tarpeellisen ja vähän ylikin ja pian ylipainoinen rinkka saakin lempinimen Hirmu. Se selässään ja liian pienet vaelluskengät jalassaan matka alkaa taittua kilometri toisensa jälkeen. Cheryl on suunnitellut matkansa siten, että hän saa muonatäydennystä matkan varrella sijaitseviin levähdyspisteisiin toimitettavien laatikoiden avulla. Kävijävihkon avulla hän pääsee yhteyteen muihin samanaikaisesti patikoivien kanssa ja siten hän saa myös tietää matkan varrella odottavasta ennätysmäisestä lumimäärästä, joka lopulta pakottaa hänet siirymään kiertoreitille pahimpien osuuksien ajaksi. Vähitellen päivämatkat pitenevät, rutiinit kehittyvät ja matka jatkuu muutamaa sattumusta lukuun ottamatta turvallisissa merkeissä.

Lukija saa seurata kouriintuntuvasti ja varsin rehellisen oloisesti kuvattuna Cherylin taivallusta sekä konkreettisena matkana että matkana hänen mieleensä ja muistoihinsa. Matkan taittuessa hän käy läpi lapsuuttaan ilman isää; muistojaan vuosien varrelta; nuoruuden rakkauttaan Paulia, joka on erosta huolimatta hänen tukensa ja turvansa; äidin elämänvaiheita ja poismenoa. Teosta voikin pitää jonkinlaisena kasvukertomuksena, joka kertoo Cherylin elämästä ennen hänen nykyistä puolisoaan ja kahta lastaan. Teos on saanut kansitekstien mukaan hyvät arvostelut ja voin yhtyä niihin.

Tekniset tiedot:
Strayed, Cheryl: Villi vaellus
Suomentaja: Kirsi Luoma
ISBN: 978-952-01-0859-5
Sidottu, 408 s.
Kirjastoluokka: 48.312

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...