sunnuntai 10. elokuuta 2014

Lauerma, Hannu: Huijaus. Rohkaisua, johdattelua, psykoterroria

Menee se viisaskin vipuun. Näillä sanoilla alkaa nyt arvioitavana olevan teoksen takakansiteksti ja lukukokemuksen perusteella vanhalla sanonnalla vaikuttaa olevan vinha perä. Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma on koonnut teokseensa Huijaus - rohkaisua, johdattelua, psykoterroria laajan kokoelman huijauksen eri muotoja historiallisista esimerkeistä aina nykypäivään saakka. Huijausta esiintyy lähes kaikilla elämän osa-alueilla, joten terveellä järjellä on edelleen kysyntää ja sen avulla voi välttyä suurimmilta huijauksilta.

Omien sanojensa mukaan Lauerma on tarkoittanut tämän teoksen kyseenalaisen johdatuksen ja manipuloivan ohjauksen pohdinnaksi historiallisen ja nykypäivän esimerkkien välityksellä. Teos perustuu melko pitkälti Lauerman pitkäaikaiseen kokemukseen psykiatrian alan merkittävänä asiantuntijana ja vaikuttajana, minkä lisäksi hän on hyödyntänyt teoksessaan alan kirjallisuutta ja tutkimusta.

Kyseenalaisia vaikuttamiskeinoja ovat käyttäneet hyväkseen yksittäiset tunnetut henkilöt, kuten Roben Oskar Auervaara, kreivi Lindgren ja aikoinaan varsin suositut lavahypnotisoijat. Lauerma käsittelee teoksessaan myös hovilääkäri Rasputinin tapausta  sekä mahdollisuutta, että Adolf Hitlerkin olisi ollut aikoinaan hypnotisoitu toimimaan tietyllä tavalla. Oman osansa teoksessa saavat erilaiset psykoterrorin muodot, luontaishoidot, haitilainen voodoo-perinne ja kuoleman kultit. Esimerkkejä huijauksesta tai ainakin huijausyrityksistä tässä teoksessa totisesti riittää jopa pelottavan paljon. Parhaimmillaan teos auttaa avaamaan lukijan silmät huomaamaan keinoja, joilla tavallisesti hyväntahtoisinakin esiintyvät tahot haluavat saada meidät toimimaan haluamallaan tavalla. Minä ainakin pidän kriittistä ajatteluykyä tämän teoksen lukemisen jälkeen entistä suuremmassa arvossa.

Tekniset tiedot:
Lauerma, Hannu: Huijaus. Rohkaisua, johdattelua, psykoterroria
ISBN: 978-951-656-329-2
Duodecim 2008
Nidottu, 370 s.
Kirjastoluokka: 14.459

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...