tiistai 5. elokuuta 2014

Sillanpää, Sami: Kiinalainen rakkaustarina. Kahden toisinajattelijan elämä salaisen poliisin varjossa

Kiinalainen rakkaustarina -kahden toisinajattelijan elämä salaisen poliisin varjossa kertoo Suomen Kiinan-toimittaja Sami Sillanpään lukuisten haastattelujen pohjalta tarinan siitä, millaista on elää kommunistisen puolueen nimeen vannovassa Kiinassa toisinajattelijana. Kirjan keskiössä ovat maailmalla kuuluisuuteen nousseet toisinajattelijat Hu Jia ja hänen puolisonsa Zeng Jinyan, joilla molemmilla on perhetaustassaan kriittistä suhtautumista kommunistista puoluetta kohtaan.

Hu ja Zeng tapaavat ja oppivat tuntemaan toisensa aidstyön kautta, joka on ollut Kiinassa pitkälti vaiettu aihe: verikauppa on yksi esimerkki tavoista, joilla äärimmäisessä köyhyydessä elävät yrittävät saada elantonsa, mutta likainen veri on saanut monet sairastumaan ja erityisesti Henanin asukkaat entistä suurempaan ahdinkoon. Perustamansa järjestön kautta Hu ja Zeng pääsivät konkreettisesti ihmisoikeustyön alkuun, joka vie vähitellen erityisesti Hun mukanaan Zengin tukiessa häntä taustavoimana. Vailla palkkatyötä Hu käyttää suurimman osan ajastaan kansalaisvaikuttamiseen ja nouseekin varsinkin kansainvälisellä tasolla kuuluisuuteen äänekkäänä totuuden puolestapuhujana. Pian perhe saa salaisen poliisin kannoilleen ja elää kotiarestissa, joskin pystyen vaikuttamaan kotoaan käsin erityisesti internetin välityksellä. Pariskunnalle syntyy pieni tytär, tiettävästi maailman nuorin poliittinen vanki.

Kotiaresti saa dramaattisen käänteen, kun Hu tuomitaan kommunistisen puolueen ja isänmaallisuuden vastustamisesta kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen pian perheen esikoisen syntymän jälkeen. Zengistä tulee käytännössä yksinhuoltaja, mutta hän jaksaa odottaa puolisonsa rinnalla, vaikka onkin koko ajan myös itse kotiarestissa. Henkisesti vaikeampi aika koittaakin Hun vapautuessa, sillä lupauksistaan huolimatta Hu ei osoita arvostustaan perhettään kohtaan, vaan jatkaa itsepäisesti ihmisoikeustyötään salaista poliisia ja kommunistista puoluetta uhmaten. Muiden oikeuksien puolesta toimiminen koituu lopulta hänen oman perheensä kohtaloksi.

Teos on vaikeasta aiheestaan huolimatta erittäin kiinnostavasti kirjoitettu johtuen todennäköisesti pitkälti siitä, että se keskittyy Hun ja Zengin tuntemusten ja kokemusten kuvaamiseen heidän näkökulmastaan. Huomionarvoista on se, että vaikka Hulle on myönnetty arvostettu ihmisoikeuspalkinto ja hän on ollut ehdolla myös Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, hän on todellisuudessa suurempi kuuluisuus muualla kuin omassa maassaan, jossa on muitakin internetiaktivisteja. Teos kertoo uskomattoman tarinan taistelusta ihmisoikeuksien puolesta, jossa on samalla vaakalaudalla aktivistien omat oikeudet elää inhimillisesti katsoen elämisen arvoista elämää. Hu toimi aikana, jolloin Peking sai isännöitäväkseen olympialaiset. Vaikka ihmisoikeudet nousivatkin tuolloin jonkin verran kansainvälisiin otsikoihin, toivoo niiden tämän kirjan myötä saavan enemmän huomiota. Ainakin teos antaa siihen kaikki edellytykset.

Tekniset tiedot:
Sillanpää, Sami: Kiinalainen rakkaustarina. Kahden toisinajattelijan elämä salaisen poliisin varjossa
ISBN: 978-951-0-39420-5
WSOY 2013
Sidottu, 374 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...