perjantai 1. elokuuta 2014

Storgård, Päivi: Keinulaudalla

Nelikymppisen Outin elämän täyttää aviomies ja kaksi lasta. Työkin on kiinnostava, toimittajan pesti televisiossa. Outilla menee siis hyvin - ainakin välillä. Outin elämä kulkee nimittäin kuin keinulaudalla. Ollessaan keinun yläosassa vauhti kasvaa kasvamistaan eikä mikään tunnu olevan rajana. Outin villit suunnitelmat konkretisoituvat esimerkiksi yllätysmatkana Tanskaan reilun viikonlopun mittaisen sairausloman aikana. Vastaavasti keinun alalaidalla elämä näyttää nurjemman puolensa: Outi on mestari huijaamaan kokemattomia lääkäreitä määräämään hänelle hänen toivomiaan lääkkeitä, joilla pääsee aina pahimman vaiheen yli.

Masennus iskee erityisesti ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen. Silloin se syvenee nopeasti niin, että aamuyöstä alkavan työn hoitaminen käy yhä vaikeammaksi.Iltapäivät töiden jälkeen kuluvat kuin unessa ja lapsi, pian toinenkin, jäävät kotitöiden ohella yhä enemmän aviomiehen harteille. Lääkekierre johtaa lopulta muun perheen väsymiseen ja Outin psykiatriseen hoitoon. Siellä Outin on pakko pysähtyä ja ennen pitkää hänelle määrätyt mielialalääkkeet alkavat vaikuttaa niin, että hän pääsee takaisin kotiin. Syöksykierre ei kuitenkaan pääty, vaan kaikki on päättyä hyvin dramaattisella tavalla.

Esikoisromaaninsa kirjoittanut Päivi Storgård tietää mistä kirjoittaa: tiettävästi teos kertoo hänen omasta kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään. Asiaa tuntemattomalle Outi näyttäytyykin kovin impulsiivisena ja vaikeasti ennakoitavana. Vauhdikkaat vaiheet kääntyvät lopulta kaiken nielevään masennukseen, kunnes on taas aika kääntää suurempi vaihde päälle. Minut tämä teos vakuutti Storgårdin kirjoittajankyvyistä - tällaista voisin lukea lisääkin huolimatta siitä, etten ole yleisesti ottaen kaunokirjallisuuden ystävä.

Tekniset tiedot:
Storgård, Päivi: Keinulaudalla
ISBN: 978-951-52-3079-9
Schildts & Söderströms 2013
Sidottu, 266 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...