perjantai 26. syyskuuta 2014

Aarnipuro, Marja: Rintasyöpävuosi

Suositun naistenlehden toimituspäällikkönä toimiva Marja Aarnipuro kärsii rintojen kipuilusta ja saa kuulla gynegologiltaan, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Rinnasta täytyy ottaa koepala ja näytteitä. Odotus ennen tulosten saamista on raastava eikä olo paljonkaan parane, kun diagnoosina on rintasyöpä. Kasvain on onneksi melko pieni ja se on hoidettavissa leikkauksella, jossa Aarnipuron rinta poistetaan. Samalla myös kainalon imusolmukkeista löytyy potentiaalinen syövän leviämisen riski, jolloin ne joudutaan tyhjentämään. Sädehoidon aikana Aarnipuron hiukset lähteävät lähes tukkoina ja hän saa käydä valitsemassa itselleen sopivan peruukin. Monta muutakin syöpäpotilaille ominaista kokemusta on odottamassa sen matkan varrella, jolle kukaan ei haluaisi mutta joka on vain käytävä läpi.

Rintasyöpävuosi on Aarnipuron sanoin tarkoitettu tietokirjaksi ja tueksi henkilöille, jotka ovat sairastuneet rintasyöpään. Aarnipuro onkin lisännyt oman tarinansa oheen tietoiskunomaisia laatikoita rintasyövän hoitokaaren eri vaiheista sitä mukaa, kun ne tulevat hänelle itselleen vastaan.

Kokonaisuudessaan kirjasta jäi ainakin minulle hieman keskinkertainen olo: olen vakuuttunut siitä, että Aarnipuro on käynyt läpi valtavan tunneskaalan ja kokemusten sarjan rintasyöpädiagnoosia seuranneen vuoden aikana. Kerronnassa tämä olisi voinut näkyä enemmänkin; ehkäpä Aarnipuro on jo niin etääntynyt tapahtumista, ettei lukijakaan pääse aivan niin lähelle kuin olisi luultavasti ollut mahdollista. Syynä voi mahdollisesti olla myös se, että Aarnipuro kuuluu eri sukupolveen kuin minä, jolloin kokemukset eivät kohtaa samalla tavoin kuin samaan ikäluokkaan kuuluvien kesken. Rintasyövän kokeneelle tällä teoksella voi olla aivan eri tavalla tarjottavaa ja ajattelemisen aihetta kuin itselleni.

Tekniset tiedot:
Aarnipuro, Marja: Rintasyöpävuosi
ISBN: 978-951-851-338-7
Kustannusosakeyhtiö Teos 2011
Nidottu, 280 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...