lauantai 6. syyskuuta 2014

Johansson, Frank (toim.): Hyvän tekeminen ja valta. Humanitarismin kriittistä tarkastelua

Humanitaarisen toiminnan ja hyväntekeväisyyden on perinteisesti koettu olevan hyväksi niiden kohteina oleville tahoille. Kärsimysten lievittämiseen sekä ihmisoikeuksien ja demokratian puolustamiseen ovat osallistuneet erityisesti länsimaat, ja hyväntekeväisyystoiminnan on katsottu olevan puhdasta ja politiikan ulkopuolella.

Teoksessa Hyvän tekeminen ja valta - Humanitarismin kriittistä tarkastelua tätä näkemystä pyritään murtamaan erilaisten esimerkkien kautta. Teoksen punaisena lankana on avata lukijan silmät huomaamaan niitä epäkohtia ja lieveilmiöitä, joita humanitaarinen toiminta on aiheuttanut kohdemaissaan. Avun sijasta humanitaarinen toiminta voi olla pitkittämässä kriisejä ja tukemassa haitallisia valtarakenteita. Toisaalta tietynlaisten näkökulmien käyttäminen avustustyössä voi sulkea silmät toisilta tarkastelutavoilta. Teos myös väittää, että humanitaarinen avustuskoneisto omalta osaltaan luo ja ylläpitää stereotyyppisiä näkemyksiä uhreista ja auttajista.

Teoksen on toimittanut Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson, ja teoksen yhtenä kantavana teemana onkin ihmisoikeuskysymysten kriittinen tarkastelu avustustoiminnassa unohtamatta itse Amnesty-järjestön toimintaperiaatteiden ja painopisteiden erittelyä. Tämän ohella teos sukeltaa tapausesimerkkien kautta eri kriisipesäkkeiden auttamisen historiaan ja erittelee muidenkin avustusjärjestöjen, kuten Lääkärit ilman rajoja, toimintaperiaatteiden epäkohtiin. Mielenkiintoisena esimerkkinään ovat myös hyväntekeväisyyden alalla kunnostautuneet julkisuuden henkilöt - mitä tämä kertoo ajastamme?

Itse olin jo tiedostamatta odottanut tämänkaltaista kirjaa jo jonkin aikaa, sillä humanitaarinen toiminta tuntuu olevan entistä enemmän pinnalla varsinkin massiivisten hyväntekeväisyyskonserttien ja varainkeruutilaisuuksien muodossa. Muutamissa luvuissa esiintyvästä teoreettisuuteen uppoutumisesta huolimatta teos on hyvinkin lukemisen arvoinen ja avautuu kohtuullisen hyvin myös asiaan aikaisemmin perehtymättömälle lukijalle. Teoksessa käytävä keskustelu on peräisin useilta eri alojen tutkijoilta, mikä luo kirjaan mielenkiintoisen mosaiikin. Teos sopii mielestäni erityisesti vapaaehtois- ja hyväntekeväisyystyön tekemisestä kiinnostuneille ja alalla parhaillaan työskenteleville sekä muille eri tavoin avustustyön kanssa tekemisissä oleville. Sopivaa lukijakuntaa löytynee myös humanitaarisen työn linjauksia ja resursseja suunnittelevien tahojen keskuudesta.

Tekniset tiedot:
Johansson, Frank (toim.): Hyvän tekeminen ja valta. Humanitarismin kriittistä tarkastelua
ISBN: 978-952-495-305-4
Gaudeamus 2013
Nidottu, 286 s.
Kirjastoluokka: 37.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...