tiistai 16. syyskuuta 2014

Rauhala, Pauliina: Taivaslaulu

Taivaslaulun päähenkilöinä ovat Vilja ja Aleksi, nuori lestadiolaispariskunta. Vilja ja Aleksi tapaavat nuorina ja parikymppisinä solmittu avioliitto johtaa pian perheen jäsenmäärän kasvuun. Joka toinen vuosi syntyvä uusi vauva merkitsee pian nelilapsista perhettä. Pari tuntuu olevan jaksamisen rajoilla, erityisesti Vilja oireilee uupuneena. Lapsikatraan jatkoksi on yhdeksän avioliittovuoden jälkeen tulossa vielä yllätys äitiyspoliklinikan ultraäänitutkimuksissa. Kuinka siitä jatketaan eteenpäin?

Taivaslaulun keskiössä on lestadiolaisuuteen kuuluva elämänkuva ja arvomaailma, joka vaikuttaa hyvin konkreettisin tavoin tähän uskontokuntaan kuuluvien jäsenten elämään. Vilja ja Aleksi suurperheineen eivät ole suinkaan poikkeus kirjan kuvaamassa elämäntavassa, jossa naisen roolina vaikuttaa olevan toimiminen niin monen lapsen äitinä kuin Jumala kuhunkin perheeseen suo. Elämä kulkee omia uomiaan rauhanyhdistyksen kokousten ja hoitokokousten ympärillä - mutta miten tähän sopeutuu Aleksi, joka on lapsuudestaan saakka ollut ainakin salaa skeptinen näitä oppeja kohtaan?

Teoksen sanoma on alkuun mielestäni hyvinkin stereotyyppisesti lestadiolaisuutta kuvaava. Vähitellen kuvaan tulee lisää harmaan sävyjä ja kerronta syvenee koko ajan avaten uusia kerroksia Aleksin ja Viljan historiasta. Teos on rakennettu siten, että tietynasteinen jännite säilyy loppuun saakka. Valitsin tämän kirjan luettavaksi sen teeman perusteella enkä joutunut pettymään. Tätä sopii suositella luettavaksi uskonnollisuuden arjenkuvauksesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Rauhala, Pauliina: Taivaslaulu
ISBN: 978-951-20-9128-7
Gummerus 2013
Sidottu, 284 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...