torstai 25. syyskuuta 2014

Turunen, Ari: Maailman kuvat. Mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Millainen on karttojen välittämä kuva meistä ja muista? Miksi kartta ilmentää aina hyvin pitkälle tekijänsä maailmankuvaa, kulttuuria ja arvoja? Miksi kartanpiirtäjä on lähes poikkeuksetta sijoittanut oman kotimaansa maailman keskukseksi? Näihin ja moniin muihin maailmankarttoihin liittyviin kysymyksiin tarttuu Ari Turusen kirjoittama teos Maailman kuvat - mitä kartat kertovat meistä ja muista?

Teos kuljettaa lukijan aina ajanlaskun tuolta puolen nykyaikaan saakka. Varsinkin ennen ajanlaskun alkua Turusen teoksessa esille pääsevät kartat, jotka ovat hyvin länsikeskeisiä. Euroopan ulkopuoliset maat karttoineen ilmestyvät mukaan 1100-luvulta alkaen, jolloin Turunen esittelee esimerkiksi buddhalaisen maailmankartan. Kiinalainen, japanilainen ja amerikkalainen maailmankartta joitakin vuosisatoja myöhemmin tarjoavat puolestaan oma versionsa Totuudesta. Entä millaisena maailma näyttäytyy australialaisesta tai uusiseelantilaisesta näkökulmasta? Varsinkin länsimaiseen näkökulmaan ja yleisimmin käytössä olevaan Mercatorin projektioon tottuneena useat teoksessa esitellyistä kartoista ovat suorastaan raikkaita poikkeuksia esittäessään muita maailmankolkkia oikeissa mittasuhteissaan pieneen Eurooppaan nähden.

Jo varhaislapsuudesta asti kartoista ja maantieteestä kiinnostunut Turunen on saanut aikaan mielenkiintoisen kokonaisuuden. Teos on suunniteltu ulkoasultaan juuri karttojen esittelyä varten, joita teoksessa riittääkin hyvin runsaasti. Kaikki kartat ovat värikuvina ja useissa niissä on alkuperäinen versio ja versio, jossa kartan esittämiä maita ja paikkoja ja nimetty kartan päälle tai sivuun tulkinnan helpottamiseksi. Teos on sivumääräisesti varsin suppea, mutta siinä on mukana yllättävän laaja valikoima maailmankarttoja eri vuosisadoilta ja eri maiden kartanpiirtäjien tuottamina. Yhtenä lisähuomiona vielä se, että teos keskittyy pitkälti karttojen kuvailuun - yhteenveto ja pohdinta jäävät vähäisiksi. Kaikesta huolimatta teos on aiheesta kiinnostuneelle ainakin katselemisen arvoinen ja tekstin vähyys tekee myös sen lukemisesta nopeahkoa.

Tekniset tiedot:
Turunen, Ari: Maailman kuvat. Mitä kartat kertovat meistä ja muista?
ISBN: 978-952-264-247-9
Into Kustannus 2013
Nidottu, 143 s.
Kirjastoluokka:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...