lauantai 25. lokakuuta 2014

Hämeen-Anttila, Jaakko ja Inka Nokso-Koivisto: Kalifien kirjastossa. Arabialais-islamilaisen tieteen historia

Islamin ja arabialaisen maailman tutkimuksessa kunnostautunut professori Jaakko Hämeen-Anttila tutkii teoksessa Kalifien kirjastossa - arabialais-islamilaisen tieteen historia arabien ja muslimien osuutta länsimaisen tieteen kehityksessä yhdessä islamin tutkija Inka Nokso-Koiviston kanssa. Teos pyrkii valottamaan nykytieteen juuria sekä perehdyttämään lukijan arabialaisten ja persialaisten tiedemiesten maailmaan tuon ajan yhteiskunnan ja laajemmankin historian kehityskaaren näkökulmasta.

Islamilaista maailmaa tarkastellaan usein uskonnon kautta, kuten Hämeen-Anttila ja Nokso.Koivistokin toteavat. Lähestulkoon kaikki muslimimaissa tapahtuva toiminta tulkitaan muissa maissa islamin kontekstissa, minkä vuoksi teoksessa aiheellisesti arvioidaan uskonnon ja tieteen välistä suhdetta tieteen kehityksessä. Arabialais-islamilaisen tieteen kultakauden voidaan laskea kestäneen eri tieteenaloista riippuen 800-luvun loppupuolelta 1200-luvulle, joidenkin tieteenalojen kohdalla jopa 1400-luvulle saakka. Kultakauden mahdollisti erityisesti tieteen kielten arabian ja persian kehittyminen, vaikkakaan kulttuuri ja kieli olivat kaukana yhtenäisestä arabialais-islamilaisen maailman alueella. Myös kirjojen ja julkisen kirjastolaitoksen kehittyminen ja varsin laaja käyttöön ottaminen nopeuttivat tieteellisen tiedon leviämistä ja tutkimuksen tekoa sen pääasiassa kreikkalaisen tieteellisen perinnön pohjalta, josta arabitiedemiehet alkoivat eri tieteitä kehittää.

Näiden yhteiskunnallisten puitteiden lähtökohdista Hämeen-Anttila ja Nokso-Koivisto tarkastelevat eri tieteenalojen kehitystä arabialais-islamilaisen tieteen kultakauden aikana. Tarkastelussa ovat matemaattiset tieteet, tähtitiede, optiikka, musiikinteoria, tekniikka ja koneenrakennusoppi, alkemia ja kemia sekä maantiede ja biologiset tieteet, lääketiede ja humanistiset tieteet. Näiden tieteenalojen osalta teoksessa esitellään kunkin alan yleiset kehityksen lähtökohdat ja keskeisimmin kehitykseen vaikuttaneet arabialais-islamilaisen maailman tiedemiehet. Joistakin yksittäisistä aihealueista on lisäksi kerrottu erillisissä tietoruuduissa. Teoksen lopuksi arabialais-tieteellisen kultakauden aikana tehdyt tieteelliset löydöt sidotaan osaksi alkavaa renessanssia ja tiedemaailman painospisteen siirtymistä Eurooppaan.

Mielestäni teos on suunnattu lukijalle, jolla on peruskoulupohjainen yleissivistys historiasta - teos lähinnä sitoo arabialais-islamilaisen tiedemaailman osaksi laajempaa historian kulkua. Vaikka aiheesta on saatavissa jonkin verran aineistoa ja tietoa muilla kielillä, nyt arvioitavana oleva teos on tietääkseni ensimmäinen yleistajuinen esitys aiheesta suomeksi. Siksi se lunastaa paikkansa ja kuvaa muslimimaita ja niiden osuutta tieteellisen perinnön kehittämisessä oikeissa yhteyksissään huomioon ottaen kyseisen ajan yhteiskunnalliset olosuhteet.

Tekniset tiedot:
Hämeen-Anttila, Jaakko ja Inka Nokso-Koivisto: Kalifien kirjastossa. Arabialais-islamilaisen tieteen historia
ISBN: 978-951-692-867-1
Avain Kustannus 2011
Sidottu, 284 s.
Kirjastoluokka: 16.09

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...