torstai 2. lokakuuta 2014

Käcko, Marianne: Tapa minut, äiti! Äidin kertomus tytöstä joka kieltäytyi syömästä

Mitä tehdä, kun oma tytär lopettaa syömisen ja vakuuttuu, ettei halua laittaa ruoanmuruakaan suustaan alas enää koskaan? Suomenruotsalainen Marianne Käcko on vaikean tilanteen edessä, kun hänen yksitoistavuotias tyttärensä Katarina sairastuu anoreksiaan ensimmäisen kerran. Sairaus alkaa vaivihkaa Katarinan nopeana laihtumisena ja liikunnan määrän huomattavana lisääntymisenä. Pian tilanne onkin jo niin paha, ettei Katarinan perhe enää pysty hoitamaan asiaa omin voimin. Joidenkin kuukausien sairaalahoidon myötä tilanne kuitenkin vähitellen normalisoituu.

Anoreksia on salakavala sairaus eikä se jätä Käckon perhettä rauhaan vielä kerran koetun parantumisen jälkeen. Entistä vaikeampi sairauden vaihe on edessä Katarinan ollessa neljätoistavuotias. Katarina laihtuu laihtumistaan, mutta tuntee olevansa entistä lihavampi. Aivot huijaavat häntä tavoittelemaan alhaisempaa painoa, ja pian hän on erittäin huonossa kunnossa. Sairaalan letkuissa ollessaan hän on niin ahdistunut, että pyytää äitiään tappamaan hänet. Letkuruokinta on ainoa tapa pitää hänet hengissä sen kokonaisen vuoden aikana, jolloin hän ei syö ollenkaan oikeaa ruokaa.

Katarina joutuu sairaalaan ja nuorten psykiatriselle osastolle, jossa häntä ei kuitenkaan osata auttaa. Marianne-äiti on haastavan urakan edessä etsiessään tyttärelleen tehoavaa hoitoa. Lopulta ratkaisu löytyy Huddingen anoreksiaklinikalta, jonne Katarina pääsee pitkällisten neuvottelujen tuloksena. Vähitellen elämä voittaa, ja nykyään Katarina on parantunut sairaudestaan.

Löysin tämän kirjan sattumalta ja sen dramaattinen otsikko sai minut kiinnostumaan teoksesta. Dramatiikkaa tässä kirjassa riittääkin, kun ajattelee, että siinä kuvatut tapahtumat ovat tosia. Katarinan tarina päättyy onnellisesti moneen muuhun hänen tilanteessa olleeseen verrattuna, joten toivon sen toimivan rohkaisevana esimerkkinä ja vertaistukena anoreksian kanssa kamppaileville ja heidän läheisilleen. Lämpimään sävyyn kirjoitettuna en usko kenenkään jäävän kylmäksi hänen tarinalleen.

Tekniset tiedot:
Käcko, Marianne: Tapa minut, äiti! Äidin kertomus tytöstä joka kieltäytyi syömästä
ISBN: 978-951-851-175-8
Suomentaja: Jaana Nikula
Teos & Söderströms 2008
Sidottu, 301 s.
Kirjastoluokka: 59.5612

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...