perjantai 10. lokakuuta 2014

Kyrö, Tuomas: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike


Mielensäpahoittaja joutuu pärjäämään yksin kotona, kun emäntä on joutunut sairaalan vuodeosastolle. Nälkä alkaa vaivata, kun kotiapu ei enää käy tuomassa päivittäistä ruoka-annosta eikä edes kylvettämässä. Viiden kylmällä ruoalla päräjätyn päivän jälkeen on aika oppia laittamaan ruokaa emännän keittokirjan opastuksella. Niin valmistuvat ruskeakastike, keittoperunat ja vähitellen monimutkaisemmatkin eväät. Asunto tosin meinaa palaa ja naapuritkin katsovat hieman epäillen, mutta siitähän mielensäpahoittaja saa vain puhtia jatkaa.

Mielensäpahoittaja, kahdeksankymppinen mieshenkilö, keskittyy siis tässä teoksessa tekemään ruokaa. Monet nykyajan ilmiöt tosin saavat häneltä huutia: niin moni asia oli ennen paremmin, ja siinähän riittääkin syitä pahoittaa mielensä. Miksei kaikki voi olla niin kuin ennen?

Sanalla sanoen kirja on hulvaton ja samalla niin osuvasti kirjoitettu, että mielensäpahoittajan ajatusmaailmaan on helppo samastua. Hänen ympärilleen kehittynyt suosio on helppo ymmärtää, sillä kirja on ohuudessaan todella nopealukuinen ja iskee suomalaisuuden ytimeen. Mielensäpahoittajia löytyy todellisuudessakin, mutta harvoin he saavat äänensä kuuluviin saatikka tulevat otetuiksi vakavasti. Tässäkin teoksessa hän on vähän höpsähtäneen ja vanhanaikaisen oloinen ja tulee sellaisena kohdelluksi. Lukukokemus oli niin ainutlaatuinen, että odotan voivani lukea sarjan muutkin kirjat.

Tekniset tiedot:
Kyrö, Tuomas: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike
ISBN: 978-951-0-39079-5
WSOY 2012
Sidottu, 130 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...