perjantai 3. lokakuuta 2014

Moilala, Outi: Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita

Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita tarttuu otsikkonsa mukaisesti hyvin ajankohtaiseen aiheeseen: vaateteollisuuden eettisyyteen. Bangladeshissa tapahtuneen, Suomessakin otsikoihin nousseen tehdaspalon myötä vaatteiden tuotanto-olosuhteet ovat nousseet yhä enemmän keskustelun aiheeksi. Nyt arvioitavana olevassa teoksessa käydään Bangladeshin tapauksen ohella läpi muitakin vastaavia riskimaita erityisesti suomalaisesta näkökulmasta.

Moilalan teoksen aloittaa vaatteiden tuotantoketjun kuvaus aina puuvillapelloilta brändiliikkeen rekille. Erityisesti tunnetut suomalaiset ja kansainväliset brändit ovatkin saaneet runsaasti palstatilaa teoksen sivuilla: käytännössä kaikkien eettisesti kyseenalaisista tuotantotavoistaan tunnetut H&M ja Nike ovat saaneet rinnalleen suomalaisia merkkejä Marimekosta Haltiin, Luhtaan ja Nansoon. Näitä merkkejä Moilala käy läpi esimerkkien erilaisten sertifikaattijärjestelmien kautta, joiden hyviä ja huonoja puolia hän myös erittelee. Hän päätyy myös pohtimaan tekijöitä, jotka ovat nykyisen vaatetuotannon taustalla: materialismi kertakäyttövaatekulttuurin muodossa on johtanut halpatyömaiden työntekijöiden oikeuksien polkemiseen, kasvaviin jätevuoriin ja globaalin epätasa-arvon säilymiseen. Hänellä on myös vinkkejä oikeudenmukaisemman vaateteollisuuden puolesta; hiljaista kritiikkiä edustavan boikotoinnin sijaan vaateteollisuuden työntekijät kaipaavat itselleen äänen. Vaikka moniin epäkohtiin on jo puututtu, on vielä pitkä matka tilanteeseen, jossa vaatetuotanto on eettisesti kestävällä pohjalla.

Moilalan näkemys tulee selväksi: hän on kulutukseen ja riistotuotantoon kriittisesti suhtautuva ja puhuu Reilun kaupan puolesta. Monet kirjan esimerkeistä kertovatkin räikeistä rikkomuksista ja työntekijöiden epätoivoisesta tilanteesta heidän kamppaillessaan elämiseen riittämättömän palkan kanssa. Kirja on mitä ilmeisimmin kirjoitettu herättämään ajatuksia, missä se mielestäni onnistuukin. Parhaimmillaan tämä teos voi saada lukijan harkitsemaan tarkemmin vaateostoksiaan.

Tekniset tiedot:
Moilala, Outi: Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita
ISBN: 978-952-264-255-4
Into Kustannus 2013
Nidottu, 215 s.
Kirjastoluokka: 64.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...