sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Simsion, Graeme: Vaimotesti

Genetiikan professori Don Tillman on urallaan menestynyt nelikymppinen australialaismies, jonka ihmissuhdeyritykset ovat jääneet kokeilun tasolle. Aspergerin syndroomasta kärsivänä hän on sosiaalisesti kömpelö, heikko tulkitsemaan kasvonilmeitä ja ymmärtää lähes kaiken kirjaimellisesti, joten aikaisemmat treffit ovat saaneet kiusallisia piirteitä. Älykkyydestä, pedanttisuudesta ja valokuvantarkasta muistista ei kuitenkaan ole puutetta ja Tillmanin elämä onkin aikataulutettu ja suunniteltu minuutin tarkkuudella kaikkien toimintojen tehokkuuden maksimoimiseksi. Samalla täsmällisyydellä hän alkaa suunnitella romanttista parisuhdetta: kyselylomakkeen avulla hänen on tarkoitus löytää itselleen täydellinen kumppani.

Alku ei ole lupaava: aviopuolisoehdokkaita kyllä ilmaantuu, mutta kukaan heistä ei täytä professori Tillmanin vaatimuksia. Eräänä päivänä kesken Vaimo-projektin Tillmanin elämään ilmestyy Rosie, aviopuolisoksi mahdollisimman epäsopiva kolmekymppinen nainen. Rosiella on kyky järkyttää Tillmanin tarkoin laaditut aikataulut ja ravintovakioidut ateriasuunnitelmat ja pian he huomaavatkin olevansa yhdessä Isäprojektin parissa. Tarina saa loppua kohti yhä enemmän romanttisia piirteitä.

Vaimotesti on kurkistus viattoman, lievästi autistisen henkilön mieleen hänen hakiessaan tapoja elää tavanomaisten sosiaalisten normien mukaisesti ja murtautuessaan ulos tarkoin suunnitellusta elämästä. Juuri tämä Aspergerin syndroomaan viittaava ulottuvuus sai minut tarttumaan tähän kirjaan, ja professori Tillmanin eriskummallisuus osoittautuukin olevan koko teosta kannatteleva juonne. Koomisia tilanteita teoksessa todella riittää, vaikka Tillman kehittyykin tarinan aikana huomattavasti. Mainio esikoisteos, jota kelpaa suositella älykkäästi kirjoitettua kehyehköä romanttista romaania kaipaavalle lukijalle.

Tekniset tiedot:
Simsion, Graeme: Vaimotesti
Suomentaja: Inka Parpola
ISBN: 978-951-1-27296-0
Otava 2013
Nidottu, 333 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...