maanantai 13. lokakuuta 2014

Tuovinen, Tarja: Hikeä, kyyneleitä ja sideharsoa. Naisena kriisipesäkkeissä

Erikoissairaanhoitajan koulutuksen saanut Tarja Tuovinen on työskennellyt erilaisissa kehitysyhteistyötehtävissä viimeiset kaksikymmentä vuotta. Hän on ollut mukana neljässätoista työkomennuksessa yhteensä kymmenessä eri maassa. Teoksessaan Hikeä, kyyneleitä ja sideharsoa - naisena kriisipesäkkeissä hän kertoo kokemuksistaan neljästä eri komennuksesta. Teos vie lukijan Jerusalemiin, Afganistaniin, Sudaniin ja Sri Lankaan.

Tuovinen on koonnut teoksensa autenttisten päiväkirjamerkintöjensä pohjalta; vuosiluvut puuttuvat, mutta päiväyksistä saa jonkinlaisen käsityksen ajankulusta. Hän on tarkoituksella jättänyt pois työnantajansa nimen omien sanojensa mukaan siksi, ettei hän halua suorasanaisuudellaan pilata heidän mainettaan tai julkisuuskuvaansa. Jossakin määrin myös hänen työnkuvansa jää lukijan oman päättelyn varaan - toisaalta kansainvälisessä katastrofiavustustyössä jokainen joutuu venymään myös muodollisten työnkuvien ulkopuolelle, joten liika virallisuus saa jäädäkin taka-alalle.

Päällimmäisenä teoksesta nousee tietynlainen kriittisyys kansainvälistä avustustoimintaa kohtaan. Vuodet ovat opettaneet Tuoviselle, että asiat tapahtuvat tiettyjen lainalaisuuksien mukaan ja ulkopuolisen on vaikea saada taaphtumien suuntaa kääntymään kovin nopeasti. Jonkinlainen ulkopuolisuus tuntuukin olevan leimallista Tuovisen ajattelulle: hän on jo alussa asennoitunut siihen, että kukin komennus kestää tietyn ajanjakson verran, jonka jälkeen odotettavissa on jotakin muuta. Raskas yö vaatii veronsa siinä määrin, että hän käy melko usein lomalla Suomessa tai muualla työskentelemänsä kriisialueen ulkopuolella. Paikallisille, kriisin keskellä eläville asukkaille vastaavanlainen "pakeminen" ei ole mahdollista.

Tuovinen kirjoittaa, että hänen tarkoituksensa on ollut avata suuremman yleisön silmiä huomaamaan todellisuus glorifioidun kehitys- ja avustustyön takaa. Siinä tämä teos mielestäni onnistuu: vaikka työ on antoisaa ja kaikin puolin kasvattavaa, on se myös rankkaa eikä kulttuurien ja henkilökoemioiden törmäämiseltä voi välttyä. Varsin dramaattisen oloisesti Tuovinen päättääkin teoksensa Sri Lankan -komennuksen viime metreihin: onkohan kyseessä hänen viimeinen työkomennuksensa... Suosittelen teosta erityisesti kehitysyhteistyötehtäviä harkitseville ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Tuovinen, Tarja: Hikeä, kyyneleitä ja sideharsoa. Naisena kriisipesäkkeissä
ISBN: 978-952-01-0977-6
Like Kustannus 2013
Nidottu, 159 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...