lauantai 29. marraskuuta 2014

Aittokoski, Heikki: Narrien laiva. Matka pieleen menneessä maailmassa

Suuri maa tai pieni loukko - loputon on narrein joukko. Narrien laivassa matkataan pieleen menneessä maailmassa Helsingin Sanomien pitkäaikaisen ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken johdolla. Aittokoski on hakenut teokselleen punaisen langan 1400-luvulla ilmestyneestä Narrien laiva-teoksesta, joka on runomuotoon kirjoitettu, vieläkin ajatusmaailmaltaan yllättävän ajankohtainen - vai voisiko sanoa ajaton - kertomus maailmasta, jossa narreja ja houkkia on riittämiin.

Teoksen lähtökohta on siis syvällä historiassa ja siitä käsin Aittokoski vie lukijan mukanaan matkoille maailman eri kolkkiin. Seitsemän kuolemansynnin teemoilla etenevä teos vie mukanaan Somaliaan (viha), Lontooseen (kateus), Ukrainaan (ahneus), Nicaraguaan (ylpeys), Bangladeshiin (laiskuus), Afganistaniin (kohtuuttomus) ja Päiväntasaajan Guineaan (himo) - tai ainakin melkein, sillä näistä viimeksi mainittuun pääseminen osoittautuu ylitsepääsemättömän vaikeaksi. Vaikeaa on monin muukin asia, kuten sen ajatuksen sisäistäminen, että Aittokoski käy Lontoossa seuraamassa kymmenien tuhansien eurojen arvoisten taideteosten huutokauppaa samaan aikaan, kun Bangaleshdin tehdastyöläiset sinnittelevät toimeentulon rajoilla 40 euron kuukausipalkalla. Maailma on täynnä ristiriitoja ja epäarvoisuutta ja moni asia voisi olla paremmin. Teos ei ole kuitenkaan mikään lopun ajan ennustus, vaan se jättää avoimeksi monia kehittymisen mahdollisuuksia. Pieleen mennyt maailma ei ole vielä menetetty.

Narrien laiva - matkalla pieleen menneessä maailmassa -teoksessa matkataan konkreettisesti maasta toiseen ja teoksen merkittävänä etuna on sen henkilökohtainen ote: Aittokoski on kirjoittanut sen minä-muodossa. Hän on kokenut kirjoittamansa itse ja samalla paljastuu pieni siivu ulkomaantoimittajan monipuolisesta työnkuvasta. Epäselväksi jää, minkä osuuden hän tekee osana virallista toimenkuvaansa ja minkä puhtaasta henkilökohtaisesta mielenkiinnosta.

Ulkomaantoimittajien kirjoittamia teoksia varsinkin kehitysmaista on toki ilmestynyt suuri määrä jo aikaisemminkin. Tämän teoksen muista erottaa lähinnä Aittokosken pyrkimys päästä päivän tapahtumien tuolle puolen luomaan kokonaiskuvaa. Teos on myös, kuten jo mainittu, jaoteltu kuolemansyntien mukaan, mikä kuitenkin vaikuttaa mielestäni vähän päälle liimatun oloiselta ratkaisulta. Läpi teoksen kulkevat viittaukset alkuoperäiseen Narrien laiva -teokseen olisivat mielestäneet olleet riittävä yhdistävä tekijä. Kaiken kaikkiaan teos vaikuttaa kuitenkin suosionsa arvoiselta ja uskon sen tarjoavan joitakin uusia näkökulmia myös sellaisille lukijoille, jotka ovat kahlanneet läpi jo useammankin matkakirjan muilta ulkomaantoimittajilta.

Tekniset tiedot:
Aittokoski, Heikki: Narrien laiva. Matka pieleen mennneessä maailmassa
ISBN: 978-952-5557-57-2
Bookwell (HS Kirjat) 2013
Sidottu, 291 s.
Kirjastoluokka: 40.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...