tiistai 25. marraskuuta 2014

Hakalahti, Niina: Sydänystävä

Minna ja Kaisa keinuvat samaan tahtiin. Nämä kaksi naista ovat olleet toistensa lähimmät ystävät koko ikänsä ja heidän elämänsä ovat kulkeneet pitkälti samaa rataa: molemmat ovat kouluttautuneet opettajiksi, löytäneet puolison kasvatustieteiden maailmasta, saaneet lapseksi yhden pojan ja eläneet samoilla kulmilla. Varhaislapsuudessa solmittu Kahden Tytön Kerho vaikuttaa olevan voimissaan vielä aikuisiälläkin.

Tarina on kerrottu Minnan näkökulmasta.Hänen perheensä ja ystävyyssuhteensa Kaisaan alkaa saada vähitellen säröjä; kiiltokuvamainen todellisuus osoittautuu toiseksi, kun Kaisastakin alkaa ilmetä uusia piirteitä. Kaisa ja Minna yrittävät kuitenkin ylläpitää ystävyyttään muuttamalla yhteiseen paritaloon - vaan kuinkas sitten käykään, kun tukahduttava ystävyys hautaa terveet piirteet alleen?

Sydänystävä on tarina keskiluokkaisista ystävistä ja kaiken kaikkiaan hyvin keskiluokkaisesta elämäntavasta, jossa ystävät jakavat kaiken - tai siltä ainakin aluksi vaikuttaa. Lopulta Minna saa tarpeekseen ja haluaa ystävyyseron, sillä naistenlehdistä hän on lukenut, kuinka jotkut hehkuttavat olevansa eron jälkeen parempia ystäviä kuin koskaan aikaisemmin. Sellaista hän kaipaa, mutta lopulta Minnan suhde hänen aviopuolisoonkin jää lukijan arvailtavaksi.

Asiat ovat teoksen aluksi liian hyviä ollakseen totta, ja pian onkin korttitalon sortumisen aika. Lukijana jäin odottamaan tätä romahdusta jo aikaisemmin - nyt loppu jää kovin avoimeksi. Teos on parhaimmillaan fiktiivisenä välipalana, vaikka sillä voi olla todellisuuspohjaakin. Suhteellisen kevyttä lukemista kaipaavalle, naisten ystävyyssuhteista kiinnostuneelle lukijalle tämä teos voi olla sopiva valinta.

Tekniset tiedot:
Hakalahti, Niina: Sydänystävä
ISBN: 978-951-23-5829-8
Karisto 2014
Sidottu, 224 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...