lauantai 8. marraskuuta 2014

Juusola, Mervi: Levottomat aivot. ADHD ja Asperger vahvuuksina

Ylivilkkautta ja käytöshäiriöitä, oppimisvaikeuksia ja haasteita sosiaalisessa kanssakäymisessä. ADHD:ta ja Aspergerin syndroomaa sairastavat lapset ovat erityislaatuisuudessaan ylimääräistä huolenpitoa ja eri tilanteissa järjestelyä vaativia, mutta samalla he tuovat paljon positiivista energiaa ja luovuutta ympäristöönsä. Terapeuttina ja itsekin kahden erityislapsen vanhempana toimiva Mervi Juusola on koonnut teokseensa perustietoa erilaisista neurologisista oireyhtymistä sekä tavoista, joilla erityisesti näistä oireyhtymistä kärsiviä lapsia ja nuoria voidaan valmentaa parempaan ja toimivampaan arkeen.

Juusola kommentoi itse, että häntä on kritisoitu ehkä jopa liiallisen tietomäärän mahduttamisesta pieneen tilaan. Tähän kahdensadan sivun pituiseen teokseen on toden totta saatu mahtumaan niin teoksen otsikossa mainitut ADHD ja Aspergerin syndrooma kuin niiden lähioireyhtymät sensorisen integraation häiriö, Touretten syndrooma, kielenkehityksen erityishäiriö ja oppimisvaikeudet, käytöshäiriöt ja muut liitännäisoireet. Kunkin oireyhtymän kohdalla on ensin kuvailtu sen keskeisiä piirteitä sekä yleisimmät tukitoimet lasten, nuorten ja aikuisten osalta. Sivuilta löytyy myös useita ehkä yllättäviäkin tositarinoita useilta julkisuudesta tunnetuilta suomalaisilta, joilla on jokin edellä mainituista oireyhtymistä.

Juusola on saanut aikaan toimivan kokonaisuuden: suhteellisen tiukkaan paikattua tietoa yhdistettynä julkisuuden ja tuntemattomien henkilöiden kertomuksiin siitä, millaista on konkreettisesti elää jonkin oireyhtymän tai sen lähioireen kanssa. Juusola valottaa rivien välistä myös omaa elämäänsä kahden ADHD-pojan äitinä sekä neuropsykiatrisena valmentajana, taideterapeuttina ja toimittajana. Ehkä pienenä miinuksena voi mainita kirjan loppuosassa ilmenevän Juusolan oman yrityksen vaivihkaisen mainostamisen.

Tekniset tiedot:
Juusola, Mervi: Levottomat aivot. ADHD ja Asperger vahvuuksina
ISBN: 978-951-1-26384-5
Otava 2012
Sidottu, 207 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...