perjantai 14. marraskuuta 2014

Lipasti, Roope: Halkaisukirvesmies. Elämä ja vähäisemmät teot

Neljän lapsen isällä, kirjailija Roope Lipastilla on totisesti tapahtumarikas elämä: arki täyttyy sattumuksista, joiden parissa lukijan oma elämä kalpenee - tai ainakin melkein. Pienet tavarat erittyvät lapsiperheen lattian läpi ja onnistuupa hän tekemään aivan itse omasta autostaan limusiinin puhumattakaan ikuisuusprojektilta vaikuttavalta kotitalon kunnostuksesta. Kotona kirjailijan työtä tekevä Lipasti ehtii ihmetellä maailman menoa tavalla, jossa pienet asiat saavat joskus varsin suuret mittasuhteet.

Lipasti on koonnut teokseensa Halkaisukirvesmies - elämä ja vähäisemmät teot kolumninomaisia kirjoituksia maan ja taivaan väliltä, usein kuitenkin hyvin arkisista aiheista. Näitä kirjoituksia on aikaisemmin julkaistu useissa eri aikakauslehdissä, mutta mukana on myös aikaisemmin julkaisemattomia tekstejä. Teos on koottu viikonpäivien mukaan, kuitenkin niin etteivät kunkin viikonpäivän esittelyn jälkeen kootut kirjoitukset suoraan liity kyseiseen päivään eikä teskteissä ylipäätään ole havaittavissa mitään tiettyä järjestystä. Kirjoitukset vain tuntuvat seuraavan toisiaan, aivan kuin tapahtumat Lipastin elämässä: arvaamattomasti, hyvällä tavalla pienessä kaaoksessa.

Arkisista sattumuksista kiinnostuneille lukijoille Lipastin teos on positiivinen löytö. Monien tekstien kohdalla voi suorastaan naurahtaa ääneen, niin osuvasti eri asioita ja ilmiöitä Lipasti onnistuu kuvaamaan. Kaikki me vanhenemme, mutta voimme päättää itse, millä asenteella. Tämän teoksen ajatusmaailmaa seuraamalla iän tuomia ilmiöitä voi tarkastella vähän postiivisempien silmälasien läpi.

Tekniset tiedot:
Lipasti, Roope: Halkaisukirvesmies. Elämä ja vähäisemmät teot
ISBN: 978-952-300-029-2
Atena Kustannus 2014
Sidottu, 215 s.
Kirjastoluokka: 99

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...