maanantai 24. marraskuuta 2014

Lipasti, Roope: Perunkirjoitus

Teemun ja Jannen isoäidin puoliso Jalmari on menehtynyt ja veljespari on matkalla perunkirjoitukseen. Jalmari on ollut omalaatuinen tapaus; lähes yhdeksänkymmenen vuoden aikana hän on ehtinyt asua viidessäkymmenessä eri osoitteessa ja on tiettävästi heitellyt seteleitä ympäriinsä. Matkaillakin hän on ehtinyt ja kaiken kaikkiaan hän on tunnettu tietynlaisesta kylähulluudesta. Veljekset päättävät lähteä matkaan kotikulmiltaan Varsinais-Suomesta ja matkata henkilöautolla vieraillen niillä paikkakunnilla joissa Jalmari on asunut ennen kuin he saapuisivat perille Imatralle.

Matka osoittautuu paljon muuksikin kuin fyysiseksi siirtymäksi paikasta toiseen. Teemu ja Janne saavat oivan - vai voisiko sanoa väistämättömän - mahdollisuuden tutustua toisiinsa paremmin useiden erossa vietettyjen vuosien jälkeen. Luonteeltaan he ovat hyvin erilaiset, mikä osaltaan selittää sitä etteivät he ole olleet tekemisissä keskenään: molemmat näkevät toisissaan piirteitä, joita eivät voi ymmärtää. Suuret odotukset oletetusta merkittävästä Jalmarin perinnöstä yhdistävät kuitenkin kummasti ja lopulta he saapuvat perille. Muta Jalmari ei jätä yllättämättä vielä kuolemansa jälkeenkään - ketä ovat perunkirjoituksiin saapuneet muut ihmiset ja mitä tapahtui miljoonille?

Roope Lipasti vakuutti minut teoksellaan Halkaisukirvesmies - elämä ja vähäisemmät teot. Kyseessä oli Lipastin omaan elämään perustuva kolumnikokoelma, kuivalla huumorilla kirjoitettu sellainen. Samanlainen kirjoitustyyli vaikuttaa myös nyt arvioitavana olevassa teoksessa. Kerrontaa olisi kuitenkin mielestäni voinut tiivistää jonkin verran; sivumäärä on aika suuri ottaen huomioon, että tarina itsessään on juonikuvioltaan yksinkertainen. Teos on omiaan kevyenä lukemisena.

Tekniset tiedot:
Lipasti, Roope: Perunkirjoitus
ISBN: 978-951-796-940-6
Atena Kustannus 2013
Sidottu, 288 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...