lauantai 15. marraskuuta 2014

Rommi, Satu: Teetä ja temppeleitä. Matkakirjoituksia Thaimaasta, Burmasta ja Kambodzasta

Millaisena näyttäytyy Kaakkois-Aasia stereotypioiden takaa? Missä määrin yleiset mielikuvat pitävät paikkansa ja onnistuvatko Thaimaa, Myanmar ja Kambodza yllättämään kokeneenkin matkailijan? Näiden pohdintojen pariin pääsee lukija vapaan toimittajan ja joogaopettaja Satu Rommin teoksessa Teetä ja temppeleitä - matkakirjoituksia Thaimaasta, Burmasta ja Kambodzasta.

Rommin kolmas matkakirja on hänen aikaisempien teostensa tapaan käteen sopiva ja sisältää melko lyhyitä lukuja hänen reissuistaan ympäri Kaakkois-Aasiaa. Aikaisempiin teoksiin nähden Rommi on tällä kertaa panostanut selvästi enemmän tausta-aineiston hankkimiseen, ja siihen hän myös viittaa tekstinsä lomassa. Teos nousee siis Rommin omien kokemusten yläpuolelle, yleisemmälle tasolle valottaen hänen vierailemiensa maiden lähihistoriaa ja nykyistä poliittista ja yhteiskunnallista tilannetta.

Toisaalta teoksessa painottuu selkeästi myös vastuullisen matkailun näkökulma: matkailija voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, millaiseksi hänen kohdemaidensa asukkaiden arki muodostuu. Yhtenä itselleni yllättävänä esimerkkinä hän mainitsee Thaimaan ja Myanmarin rajalla elävät Padong-naiset, joiden kauloissaan käyttämät metallirenkaat olivat jo lähes katoavaa perinnettä, kunnes turismin myötä tapa on alkanut jälleen yleistyä. Toisaalta myös seksiturismi ja erilaiset ihmiskaupan muodot elävät osaltaan turismista - ei-vastuullisesta sellaisesta. Entä millaista hyötyä ja haittaa voi olla kehitysmaihin suuntautuvasta vapaaehtoistyöstä?

Kaakkois-Aasiasta kiinnostuneelle tämä teos on varmasti mielenkiintoista luettavaa, ja miksei se kelpaisi välipalaksi myös nojatuolimatkailijalle. Vaikka teokseen on mahdutettu yleisempää tietoa alueesta, on Rommi kirjoittanut ilahduttavan paljon myös omista kokemuksistaan. Mikäli on Rommin aikaisemmista teoksista pitänyt, ei tule pettymään tähänkään.

Tekniset tiedot:
Rommi, Satu: Teetä ja temppeleitä. Matkakirjoituksia Thaimaasta, Burmasta ja Kambodzasta
ISBN: 978-952-260-203-9
Basam Books 2013
Sidottu, 207 s.
Kirjastoluokka: 48.14

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...