perjantai 21. marraskuuta 2014

Tiainen, Marja-Leena: Kahden maailman tyttö


Tara on täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva kurdiperheen tytär. Perhe on muuttanut pakolaisina ja asunut Suomessa jo useita vuosia. Omat perinteet elävät kuitenkin sitkeästi varsinkin Taran vanhempien mielessä, ja perheen tyttäret pyritäänkin kasvattamaan kuuliaisiksi ja siveiksi.

Tara haluaa elää kuten suomalaistytöt. Hän on ollut koko ikänsä perheen nuori kapinallinen, ja teini-iässä hän alkaa hakea samoja vapauksia kuin muut ikäisensä nuoret. Hän haluaa olla kaveri myös poikien kanssa, käydä elokuvissa ja harrastaa kodin ulkopuolella. Vaikka hän on suomalaisella mittapuulla melko kunnollinen, tästä seuraa luonnollisesti vaikeuksia erityisesti Taran isän ja hänen vanhimman veljensä kanssa; heille Taran käytös aiheuttaa suurta häpeää. Viimeisenä pisarana on Taran salainen seurustelu suomalaispojan kanssa. Tara saa kuulla olevansa huora, ja alkaa kiireinen sopivan sulhasehdokkaan etsiminen, jotta hänet saataisiin kunniallisesti naimisiin. Tara ei siihen suostu, vaan pakenee lopulta turvakotiin toiselle puolelle Suomea.

Kahden maailman tyttö on kertomus kahden hyvin erilaisen kulttuurin kohtaamisesta ja käsittelee niitä aiheita, joiden kanssa omien kulttuuristen ja uskonnollisten piirteiden kanssa elävät maahanmuuttajaperheet kohtaavat kasvattaessaan lapsiaan Suomessa. Kulttuurien törmäykseltä on vaikea välttyä, ja toisaalta maahanmuuttanuorten voi olla vaikea löytää paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa, jonka arvomaailma poikkeaa huomattavasti heidän perheensä vastaavasta. Itselleni teos tarjosi paljon pohdittavaa, sillä kulttuurierot ovat esillä myös omassa arjessani. Mitään valmiita vastauksia tämä teos ei anna, vaan ennemminkin tuo aihetta tutummaksi suomalaiselle kantaväestölle. Joissakin yhteydessä kirjaa on luonnehdittu nuortenkirjaksi, mitä se ehkä onkin päähenkilön nuoruuden vuoksi. Pidän tätä kuitenkin sopivana luettavana jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle ikään katsomatta.

Tekniset tiedot:
Tiainen, Marja-Leena: Kahden maailman tyttö
ISBN: 978-951-31-5937-5
Tammi 2011
Sidottu, 261 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...