lauantai 8. marraskuuta 2014

Väisänen, Liisa: Verkkaisuuden filosofiaa

Hitaasti hyvä tulee. Useimmiten olemme kuitenkin liian kiireisisiä pysähtymään, ja toisaalta kiireen tunne itsessään huumaa ja saa meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi. Yhdentoista vuoden ajan omaa matkailuyritystä pyörittänyt Liisa Väisänen tietää, mistä kirjoittaa: ennen hitaamman elämäntavan tietoista valitsemista hän eli lentokentillä ja junissa tehden tauttomasti töitä. Hidastamisen myötä hän on oppinut tekemään paremmin, huolellisemmin ja syvemmin.

Verkkaisuuden filosofiaa ei ole kuitenkaan teos pelkästään Väisäsen omasta elämän leppoistamisesta, vaikka hänen tarinansa kulkeekin koko teoksen ajan rinnalla mukana. Teoksen painopiste on vahvasti historiallinen ja ulottuu tarkastelussaan lähes antiikin aikoihin saakka. Teos on jaettu kolmeen eri osaan: aloittaviin johdantolukuihin, hitaaseen ruokailuun sekä hitaaseen matkailuun.

Täytyy sanoa, että jo valmiiksi elämän leppoistamiseen positiivisesti asennoituvana ja kiireettömyyden tunnetta karttavana teoksen ensimmäiset luvut imaisevat mukaansa. Aikamme suosii tehokkuutta ja teknistymisen myötä meillä on paineita olla jatkuvasti tavoitettavissa ja valmiudessa. Samanaikaisesti kuitenkin esimerkiksi nuorisotyöttömyyden yleisyys on saanut työelämän kynnyksellä olevat pohtimaan uudestaan arvomaailmaansa ja ehkä valitsemaan toisin. Leppoistaminen on noussut joissakin piireissä trendiksi.

Hitaamman ruoan ja matkailun osalta Väisänen uppoaa käsittelemään aihetta historiallisesta näkökulmasta käsin. Teoksessa käsitellään niin antiikin kreikkalaista keittiötä kuin keskiaikaa ja renessanssia ruoanlaitosta käsin. Kristilliset juhlapyhät sekä riitit ja juhlat ovat myös päässeet teokseen. Mielestäni tämä osuus ajautuu pitkälle teoksen varsinaisesta aiheesta. Matkailun osalta Väisänen pohtii kestävää ja vastuullista matkailua ja matkailua kautta historian aina keskiajalta nykypäivään saakka. Koin itselleni kiinnostavimmaksi Trans-Siperian radan kuvauksen ja Orient Expressin. Lisäksi Väisänen esittelee hitaita kaupunkeja, jotka ovat pitkälti nykyaikainen ilmiö ja joita löytyy Suomestakin virallisesti jo yksi.

Väisänen asuu Italiassa, mikä näkyy hänen kerronnassaan: moni asia vertautuu italialaiseen tapaan nähdä aika ja kiire. Italia onkin kunnostautunut hitaiden kaupunkien julistamisessa eikä kukaan ole voinut välttyä kuulemasta välimerellisestä tavasta viettää siestaa. Vaikka teoksen alku ja loppu siis käsittelevät itse asiaa, teoksen keskiosasta ei mielestäni voi suoraan niin sanoa, vaan se tuntuu jäävän irralliseksi. Teoksessa on mukana Marco Peretton ottamia nelivärikuvia, jotka auttavat lukijaa rauhoittumaan lukemansa äärelle.

Tekniset tiedot:
Väisänen, Liisa: Verkkaisuuden filosofiaa
ISBN: 978-952-247-264-9
Kirjapaja 2013
Nidottu, 309 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...