tiistai 18. marraskuuta 2014

Vuori, Katariina ja Jonna Pulkkinen: Kourallinen tabuja. Kertomuksia itsemurhasta

Vuosittain noin tuhat suomalaista päätyy päättämään elämänsä oman käden kautta. Itsemurhaa yrittäneitä on moninkertainen määrä. Kourallinen tabuja - kertomuksia itsemurhasta kertoo itsemurhaa yrittäneiden tai muuten itsetuhoisia ajatuksia mielessään hautoneiden aikuisten tarinoita heidän itsensä kertomana. Teokseen on koottu yli kolmenkymmenen miehen ja naisen minä-muodossa kertomat elämäntarinat siten, että naiset ovat kertojina ehdottomassa enemmistössä.

Teoksessa on valotettu valitettavan vähän sitä, miten siihen kootut tarinat on koottu tai millä perusteella julkaistut tarinat on valittu. Mukana on ihmisiä parikymppisistä eläkeiän ylittäneisiin. Tarinoiden pituus vaihtelee muutamasta sivusta melko pitkiin kertomuksiin saakka, mikä antaa vaikutelman siitä, että kirjoittajat ovat saaneet päättää pitkälti itse, mitä ja missä laajuudessa he haluavat kertoa. Ihmisten elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia - joku kertoja on juuri palannut mielisairaalasta, kun taas toinen katsoi jo vähän valoisammin tulevaisuuteen. Kokoavaa johtopäätöslukua ei ole tähän teokseen sisällytetty, vaan kirja koostuu käytännössä irrallisista tarinoista.

Päällimmäisenä vaikutelmana kirjasta jää alakuloinen ja masentunut olo. Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa on paljon pinnan alla piilevää pahoinvointia, joka jää tunnistamatta pitkälti resurssien puuttumisen vuoksi. Monessa tarinassa ilmenee väärin diagnosoidut sairaudet ja suoranainen vaikeus päästä halumaansa psykiatriseen hoitoon. Masentuneen ihmisen on tarpeeksi raskasta selviytyä päivästä toiseen puhumattakaan siitä, että pitää taistella päästäkseen hoitoon. Se on johtanut ongelmien kulminoitumiseen ja joidenkin kertojien kohdalla toistuviin itsemurhayrityksiin. Joissakin tapauksissa itsemurha-alttius vaikuttaa myös kulkevan suvussa - huono-osaisuus periytyy. Varsin monessa tapauksessa epätoivoiseen tilanteeseen on ajanut myös jokin mielenterveyden sairaus, joka on jäänyt vaille tarvittavaa hoitoa.

Mieltä ylentävää luettavaa tämä teos ei siis todellakaan ole, mutta auttaa kyllä ymmärtämään epätoivoiseen ratkaisuun päätyvää ihmistä. Toivon myös teoksen päätyvän myös päätöksentekijöiden luettavaksi heidän budjetoidessaan taloudellisia resursseja esimerkiksi mielenterveystyöhön.

Tekniset tiedot:
Vuori, Katariina ja Jonna Pulkkinen: Kourallinen tabuja. Kertomuksia itsemurhasta
ISBN: 978-952-300-031-5
Atena Kustannus 2014
Nidottu, 199 s.
Kirjastoluokka: 618.241

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...