keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Alaja, Kristiina: Kasvun keskellä. Elämää murrosikäisen vanhempana

Murrosikäisen lapsen vanhempana hyvät ja varsinkin toimivaksi osoittautuvat neuvot voivat olla joskus vähissä. Nuoren voi olla vaikea ymmärtää itseään ja vanhemmillakin on tehtävää hillitä hermonsa ja ohjata nuorta oikealle tielle kaikkien henkisten ja fyysisten muutosten keskellä. Opettaja ja kouluttaja Kristiina Alajan kirjassa Kasvun keskellä - elämää murrosikäisen vanhempana pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen konkreettisten esimerkkien kautta.

Teoksessa käsitellään sitä, miten murrosikäiseen tulee suhtautua hänen itsetuntonsa ja terveen minäkuvan kehittymiseksi. Käytännönläheisten tapausesimerkkien kautta Alaja pyrkii myös tarjoamaan työkaluja kasvatuksen onnistumiseksi. Osassa niistä vanhempi toimii jo valmiiksi oikealla tavalla. Toisissa tapauksissa taas esimerkin vanhempi voisi tehdä jotakin paremmin ja Alaja osoittaa kohdan, jota voi muuttaa lukkiutuneen tilanteen purkamiseksi.

Murrosikäisen mieli on usein ailahteleva ja tunteet voivat heitellä laajalla skaalalla. Myös murrosikäisen vanhemmalla on tunteet, joiden hallintaan aikuisella on kuitenkin murrosikäistä paremmat valmiudet. Tähänkin asiaan Alajalla on neuvoja. Arjessa on mahdollista pärjätä selkeillä pelisäännöillä ja kunnioittamalla nuoren kehitystä hänen oman persoonallisuuden osoittamaan suuntaan - kuitenkin niin, että nuori oppii kunnioittamaan yhteiskunnallisia normeja. Lopulta nuoruus päättyy lapsuudenkodista irrottautumisen kautta - mitä tehäd tyhjän pesän oireiden iskiessä? Tähänkin Alaja vastaa omalla vankkumattomalla tyylillään.

Itselläni ei ole vielä murrosikäisiä lapsia, mutta omatkin lapset osoittavat toisinaan sellaista jääräpäisyyttä, että hyvät neuvot ovat tarpeen. Alajan teoksesta niitä löytyy myös nuorempien kuin murrosikäisten lasten varalle. Perusperiaatteena vaikuttaa olevan johdonmukaisuus ja selkeiden rajojen asettaminen. Sinänsä teoksen ohjeet ovat terveellä järjellä ymmärrettäviä ja uskon monen kasvatusasioiden kanssa painivien ihmettelevän, kuinka eivät ole keksineet toimia niiden tavoin. Juuri tällainen hyvä opas on - silmien avaaja ja kasvatuksen tiellä tukeva.

Tekniset tiedot:
Alaja, Kristiina: Kasvun keskellä. Elämää murrosikäisen vanhempana
ISBN: 978-951-607-459-0
Kirjapaja 2007
Sidottu, 142 s.
Kirjastoluokka: 38.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...