maanantai 29. joulukuuta 2014

Ervast, Johanna: Jäähyväiset Einolle

Jäähyväiset Einolle on tarina äkillisesti sairastuneesta ja sairauteen menehtyneestä Einosta, seurakuntapastori Johanna Ervastin esikoispojasta. Eino on kolmevuotias saadessaan palmusunnuntaina 2005 kuumeenomaisia oireita. Pian hän menee niin huonoon kuntoon, että ainoana vaihtoehtona on viedä hänet ambulanssilla tehohoitoon. AV-malformaation eli äkillisen aivoverenvuoden diagnoosin saaneen Einon tila heikkenee nopeasti kriittiseksi. Ervastin perheen piinaviikot alkavat; Einon ollessa tehohoidossa perhe vierailee hänen luonaan useita kertoja päivässä.

Ensimmäisten viikkojen jälkeen Einon aivopaine saadaan laskemaan ja hänen kuntoutumisestaan on jonkinlaisia toiveita. Eino siirretäänkin Lastenklinikalle kuntoutusta varten. Perheen toiveet romahtavat kuitenkin hetkessä, kun Lastenklinikan lääkäreiden näkemys Einon tilanteesta poikkeaa huomattavasti tehohoidon henkilökunnan antamista toiveista: laajojen aivovaurioiden vuoksi Einon toipumisesta ei anneta toiveita, ja pian Einon hoito vaihtuu kuntoutuksen sijaan saattohoidoksi, kivunlievitykseksi ennen lopullista kuolemaa. Lopulta jopa Einon nesteytys lopetetaan. Eino nukkuu pois yhdeksän viikkoa sairastumisensa jälkeen.

Ervastin perheessä vuoden 2005 kevät merkitsee lähes asumista sairaalassa sairaan Einon vierellä; Einon huoneesta tulee Ervastin sanoin murhehuone. Silloin tällöin heräävä toive Einon parantumisesta osoittautuu kerta toisensa jälkeen tuskaisen vääräksi. Ervastin tukena matkalla ovat hänen miehensä ja sukulaisensa, jotka auttavat myös Einon pikkusisaren hoidossa. Monessa kohtaa Ervast tukeutuu myös uskoonsa ja Jumalaan, joka epäoikeudenmukaisuudestaan huolimatta on vahvana taustavoimana piinallisten viikkojen aikana.

Jäähyväiset Einolle nostaa taatusti kyyneleet silmiin. Kun on omiakin lapsia, niin Ervastin kertomaan on helppo samastua ja hänen tuskanhuutonsa voi lähes kuulla. Tämä Ervastin esikoispojalle omistettu kirja voi auttaa sairaan lapsen rinnalla kulkevia antamalla vertaistukea. Tiesin tästä kirjasta jo aikaisemmin, mutta en uskaltanut tarttua siihen sen raskaan aikeen vuoksi. Lukukokemus ei ollut helpoimmasta päästä, mutta ainakin se oli kaikessa koskettavuudessaan hyvin todellinen.

Tekniset tiedot:
Ervast, Johanna: Jäähyväiset Einolle
ISBN: 978-951-31-4275-9
Tammi 2008
Sidottu, 190 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...