sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Hakala, Juha T.: Luova laiskuus. Anna ideoille siivet

Millaista on oikeanlainen luovuus ja mitä tekemistä sillä on joutilaisuuden, ehkä suoranaisen laiskuuden kanssa? Kasvatustieteen professori, tietokirjailija Juha Hakala on perehtynyt luovuuden ja työelämän väliseen yhteyteen teoksessaan Luova laiskuus - anna ideoille siivet. Teoksessaan hän käy lukuisten käytännön esimerkkien kautta läpi tätä ilmiötä, jota nykyisinkin arvostetaan mutta jolle kovin harvoin annetaan kunnollisia puitteita kehittyä ja päästä ansaitsemiinsa mittoihin.

Hakala erittelee teoksessaan sitä, mitä luovuus tarvitsee kukoistaakseen, millaiset puitteet edistävät ja millaiset kuihduttavat luovuutta ja millainen voima on muutosvastarinta, kun uusia ideoita esitetään ja yritetään saada osaksi työelämää. Vaikka luovuutta esiintyy kaikilla elämän osa-alueilla, näkökulma on siis työelämälähtöinen. Hakala käyttää teoksessaan paitsi kokemuksia oman elämänsä varrelta, myös tätä kirjaa varten lanseeraamaansa projektia: kyselyä aiheesta Nobrelin palkinnon voittaneille. Nobelin voittaminen nimittäin merkitsee, että on osannut ajatella jotakin asiaa uudesta näkökulmasta ja Hakalan tarkoituksena on saada selville, miten Nobelin palkinnon voittaneet ovat siinä onnistuneet.

Keskeistä luovuuden ja uusien ajatusten kehittelyssä näyttää olevan ongelmien riittävä hauduttaminen. Alitajunnan voima on uskomaton eikä sitä voi olla korostamatta liikaa. Toisaalta luovuus edellyttää tarpeeksi vapaata aikaa muista vaativista ajatuksista. Jotkut yritykset ovat huomanneet ajatusten esittämisen kynnyksen olevan liian korkealla ja tietoisesti madaltaneet sitä - Googlen tiedetään nykyisin olevan yksi luovimpina ja samalla houkuttelevimpana pidetyimmistä yrityksistä. Nokiakin vannoi aikaisemmin tietynlaisen luovan hulluuden nimiin. Myös muilta aloilta löytyy lukuisia esimerkkejä ehkä jopa luovista "hulluista", joiden aluksi pähkähulluilta kuulostavat ideat ovat myöhemmin osoittautuneet suoranaisiksi kultamuniksi.

Hakalan teos osuu ja uppoaa  hyvin tähän aikaan: luova ajattelu tuntuu olevan pinnalla aina rekrytointi-ilmoituksia myöten. Tämän teoksen soisi kuluvan työelämävaikuttajien käsissä, jotta luovuuden vaalimiselle löytyy oikeanlaiset olosuhteet.

Tekniset tiedot:
Hakala, Juha T.: Luova laiskuus. Anna ideoille siivet
ISBN: 978-951-20-9172-0
Gummerus 2013
Sidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 14.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...