sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Hämäläinen, Pekka: Isä ja minä. Ainutlaatuinen ihmissuhde hyvässä ja pahassa

Miten suhde isään vaikuttaa lapsen henkiseen ja fyysiseen kehittymiseen? Mitä jos isä ei ole konkreettisesti läsnä lapsen elämässä? Näitä ja muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä pohtii perheterapeutti ja luennoitsija Pekka Hämäläinen teoksessaan Isä ja minä - ainutlaatuinen ihmissuhde hyvässä ja pahassa. Hämäläisellä on aiheensa kanssa oma lehmä ojassa: suhteessa Sulo-isään on ollut haasteita. Monen muun suomalaisperheen tapaan vanhempien menneisyydessä on ollut asioita, joita ei ole jaettu lasten kanssa. Näennäisestä asioiden poispyyhkimisestä huolimatta luurangot jäävät kaappiin vaikuttaen koko perheen ja monessa tapauksessa myös tulevien sukupolvien psyykkiseen hyvinvointiin. Tämä näkökohta onkin yksi Hämäläisen teoksen kantavista teemoista.

Hämäläinen on siis kirjoittanut teoksensa pohtiakseen suhdettaan omaan isäänsä. Mikään Hämäläisen suvun menneisyyden syntien paljastuskirja tämä ei kuitenkaan varsinaisesti ole - tarkoituksena on käsitellä aihetta laajemmista asiayhteyksistä käsin. Tätä varten Hämäläinen on kerännyt erilaisia tapauskertomuksia henkilöistä, joiden elämäntilanteet ovat keskenään hyvin erilaisia: yksi on näennäisesti menestynyt tehosuorittaja ja miellyttäjä, toinen kontrollifriikki tai alkoholismin varjossa kasvanut. Kaikkien näiden takaa paljastuu jokin trauma isäsuhteessa, joka on jäänyt aikaisemmin käsittelemättä. Osa tapauskertomuksista on melko laajoja, osa vain sivun tai parin mittaisia. Yhtenä mainittavana erityishuomion kohteena tuntuvat olevan sotalapset, joiden isien mielenterveys saattoi jäädä rintamalle.

Hämäläisen teoksen myötä päätyy väistämättä pohtimaan omaa isäsuhdettaan; vaikka suhde olisikin toimiva, voi siitä nousta tämän teoksen lukemisen kautta uusia puolia esiin. Ja toisinpäin: vaikka suhde omaan isään olisi ollut tulikivenkatkuinen tai itsetunnon musertava, voi vielä isän kuolemankin jälkeen käyäd asioita läpi ja saada sisäisen rauhan. Näin tapahtui Hämäläisellekin: hän kirjoittaa kirjeen isä-vainaalleen ja saa ikään kuin ajatuksensa sillä kasaan.

Tekniset tiedot:
Hämäläinen, Pekka: Isä ja minä. Ainutlaatuinen ihmissuhde hyvässä ja pahassa
ISBN: 978-952-492-403-0
Minerva Kustannus 2010
Sidottu, 222 s.
Kirjastoluokka: 14.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...