perjantai 19. joulukuuta 2014

Hervonen, Antti, Outi Arponen ja Marja Jylhä: Kun ei muista, mitä lusikalla tehdään. Dementiapotilaiden omaiset kertovat


Millaista on elää muistisairaan omaisen rinnalla? Koko todellisuus selviää vain kokemalla sellainen arki itse, mutta jonkinlaisen kuvan tarjoaa myös  Antti Hervosen, Outi Arposen ja Marja Jylhän teos Kun ei muista, mitä lusikalla tehdään - dementiapotilaiden omaiset kertovat. Teos on kirjoitettu Tampereen aivotutkimuskeskuksen ja dementiayhdistyksen piirissä tehdyn projektin yhteydessä kerättyjen kirjallisten haastattelujen tuloksena. Projektiin osallistui yli kaksisataa dementiayhdistyksen jäsenrekisteristä ja heistä merkittävä osa on saanut äänensä kuuluviin tämän kirjan sivuilla.

Teos käsittää eri aihepiirejä, joihin liittyen kirjan toimittajat ovat keränneet tekstipätkiä eri omaisilta. Suuri osa pätkistä on korkeintaan puolen sivun mittaisia, mutta joukossa on myös pitempiä elämäkerranomaisia kirjoituksia. Nämä kirjoitukset avaavat muistisairaiden ihmisten kanssa elävien omaisten arkea niin konkreettisesti kuin on mahdollista. Kirjoitukset kuvaavat sitä hämmennystä ja epätietoisuutta, kun omaisella tuntuu olevan jokin vialla mutta diagnoosia ei ole vielä olemassa; kun muistisairas kokee ulkopuolisen maailman uhkaavana ja piilottelee avaimia ja muita esineitä; kun muisti pettää niin ettei sairas löydä takaisin kotiin; kun kun uusi tialnne kiristää suvun sisäisiä ihmissuhteita; kun omainenkin tuntee kaipaavansa tukea mutta jää siitä paitsi; kun on aika luovuttaa omainen laitoshoitoon. Teoksen läpi huokuu ajatus siitä, että muistisairaudet ovat myös omaisten sairauksia siinä mielessä, että sairauden edetessä sairas omainen on yhä enemmän omassa maailmassaan samalla, kun hoitavan omaisen vastuu ja huolet kasvavat. Loppuvaiheessa muistisairaus on sitä sairastavalle armollinen, mutta voi aiheuttaa varsinkin lähisukulaisten keskuudessa paljonkin järjestelyjä ja haasteita.

Kirja on peräisin parinkymmenen vuoden takaa ja on siinä mielessä jo vähän vanhentunut, että monessa kirjan tekstipätkässä tulee ilmi, etteivät dementia ja muut muistisairaudet ole olleet tuohon aikaan vielä kovin hyvin tunnettuja. Valitettavasti moni asia on kuitenkin pysynyt ennallaan, esimerkiksi muistipotilaiden vaihtelevantasoinen laitoshoito ja oikeanlaisten hoitopaikkojen puute sekä omaishoitajien mahdollisuudet lepoon ja vuorohoitoon. Kaiken kaikkiaan teos vaikuttaa edelleen yllättävän ajankohtaiselta ja sopii siten hyvin luettavaksi aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Hervonen, Antti, Outi Arponen ja Marja Jylhä: Kun ei muista, mitä lusikalla tehdään. Dementiapotilaiden omaiset kertovat
ISBN: 951-26-3917-3
Kirjayhtymä 1994
Sidottu, 358 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...