tiistai 23. joulukuuta 2014

Kagge, Erling: Manhattanin alla. Matka New Yorkin sisuksiin

Erling Kagge, norjalainen nykyajan löytäretkeilijä, on jo kolunnut kaikki klassiset vaellus- ja seikkailukohteet Mount Everestistä ja Etelänavasta lähtien ja kaipaa tasaiselta tuntuvaan elämäänsä uusia haasteita. Newyorkilaistuttavansa avulla hän saa idean mennä tällä kertaa ei suinkaan ylös tai maailman ääriin, vaan alaspäin - New Yorkin maanalaiseen tunneliverkostoon.

Kagge on saanut maahantuloluvan Yhdysvaltoihin, mutta hänen suunnittelemansa retki ei kestä kaikilta osin päivänvaloa, joten maanalainen New Yorkin saa konkreettisestikin hyvin hämäriä piirteitä. Kagge ja hänen matkakumppaninsa päättävät kulkeä tunneleita pitkin New Yorkin toiselta laidalta aina merenrannalle asti rautatie-, viemäri- ja muita tunneleita hyödyntäen. Tunneliverkosto ei ole yhtenäinen, joten kaverukset nousevat päivittäin maanpinnalle niin syömään ja tuulettumaan kuin välillä hankkimaan tarvitsemiaan tarvikkeita. Matkassa kulkee mukana myös muutamia toimittajia ja matkan varrella he tutustuvat myös tunneleiden asukkaisiin, joihin kuuluu niin rottia ja torakoita kuin oman tiensä valinneita ihmisiäkin.

Kaggelle matka maan uumenissa on samalla matka omaan itseen. Hän viittaa tavan takaa aikaisempiin matkoihinsa, joita hän on käyttänyt oman itsensä ja rajojensa etsimiseen. Kaggen mielessä risteilevät ajatukset onnen olemuksesta jopa siinä määrin, että tätä kirjaa voi pitää puoleksi filosofiseksi pohdinnaksi onnesta.

Mielestäni tämä teos on kovin aikakauslehtimäinnen tai elokuvamainen tavalla, josta en ainakaan itse ole kovin otettu. Luvut ovat melko lyhyitä ja niitä erottaa toisistaan aukeaman kokoinen nelivärikuvitus, jossa kerrotaan seuraavan etapin nimi. Välillä on mukana muutenkin kuvaliitteitä, jotka sopivat kyllä tämän teoksen erikoislaatuiseen aihepiiriin. Mikä oli itseni mielestä kuitenkin kaikkein häiritsevintä on se, että monessa kohtaa kyseisen aukeaman pääajatus on kirjoitettu vielä uudelleen isommalla fontilla keskellä sivua. Tämä tuo mieleen aikakauslehtityylin, jossa kiireinen lukija voi omaksua sanoman vaivautumatta lukemaan koko tekstiä. Yhtenä kirjan avainsanomista on onnen etsiminen ja saavuttaminen odottamilla tavoilla odottamattomista paikoista, mutta nyt sinne tunnutaan menevän ikään kuin lukijaa aliarvioivalla tavalla. Kaiken kaikkiaan toisenlaisista matkakirjoista ja New Yorkista kiinnostuneille lukijoille kirja on toki tutustumisen arvoinen.

Tekniset tiedot:
Kagge, Erling: Manhattanin alla. Matka New Yorkin sisuksiin
Suomentaja: Katriina Huttunen
ISBN: 978-951-0-40299-3
Johnny Kniga Kustaanus 2012
Sidottu, 247 s.
Kirjastoluokka: 48.3121

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...