perjantai 5. joulukuuta 2014

Kieran, Dan: Joutilas matkailija. Hitaan matkustamisen taito


Kutsuuko anonyymi ja nopea lentokone vai kiehtooko romanttisen kuuloinen mutta hidas juna? Onko sinulle tärkeämpää päästä nopeasti perille vai tuntea olevasi matkalla? Mikäli valitset viimeisen vaihtoehdon, olet ehkä sisimmältäsi joutilas matkailija. Vaikka et olisikaan, voit löytää nyt arvioitavan olevasta teoksesta uusia näkökulmia tulevien reissujesi varalle.

Joutilas matkailija - hitaan matkustamisen taito on ennen kaikkea kannustuspuhe hidastamisen puolesta, oodi pienille arjen havainnoille ja puolustuspuhe inhimillisyydelle. Dan Kieran mitä ilmeisimmin tietää, mistä kirjoittaa: hän ei ole matkustanut lentokoneella yli kahteen vuosikymmeneen huolimata siitä, että on ammatiltaan matkatoimittaja - toisin sanoen hän on matkalla lähes kaiken aikaa. Edes kahden sangen vilkkaan pojan isänä hän ei ole luopunut vakaumuksestaan.

Kieran on kirjoittanut teoksen oppaaksi hitaasta matkustamisesta kiinnostuneille ja käyttää teoksen pääasiallisena esimerkkinä omia kokemuksiaan useiden vuosikymmenten ajalta. Hänen neuvonsa ovat selkeitä: matkustaminen on muutakin kuin perille pääsemistä eikä aina tarvitse matkustaa omaa kotikaupunkiaan pitemmälle voidakseen löytää uutta katseltavaa ja koettavaa. Kieran myös varoittaa liian tiukkaan tehtyjen suunnitelmien vaarasta - matkalla jokin asia kun yleensä menee toisin kuin on alunperin suunnitellut. Hän luottaa intuitioon ja heittäytymiseen myös matkaamisen suhteen.

Kiinnostavana huomiona tätä kirjaa lukiessani panin merkille, että siinä sivutaan useita aiheita, joista olen lukenut muista yhteyksissä.Kieran viittaa esimerkiksi Hevospoika-teokseen, jossa autistisen pojan isä seuraa vaistojaan ja matkustaa perheensä kanssa Mongoliaan etsiessään pojalleen hoitoa. Toisaalta Kieran on löytänyt hämmästyttävän monia eri näkökulmia ja yhdistänyt niistä hyvin toimivan kokonaisuuden aina filosofiasta ja uskonnoista lähtien. Tätä teosta lukiessa voi parhaimmillaan päästä lähes meditatiiviseen tilaan - sisäiselle matkalle omaan mieleen. Lämpimät suositukseni aiheesta kiinnostuneelle.

Tekniset tiedot:
Kieran, Dan: Joutilas matkailija. Hitaan matkustamisen taito
Suomentaja: Jussi Korhonen
ISBN: 978-952-260-172-8
Basam Books 2012
Sidottu, 187 s.
Kirjastoluokka: 40.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...