tiistai 23. joulukuuta 2014

Laurén, Anna-Lena: Vuorilla ei ole herroja. Kaukasiasta ja sen kansoista

Anna-Lena Laurén, suomenruotsalainen Yleisradion toimittaja matkaa kirjassaan Vuorilla ei ole herroja - Kaukasiasta ja sen kansoista maailmankolkkaan, josta on muodostunut hänelle vuosien varrella suhteellisen tuttu paikka. Laurénia kiehtovat Kaukasuksen kansat, joilla kullakin on omanlaisensa historia ja nykypäivä. Nyt arvioitavana olevassa kirjassa hän matkustaa toimittajana näiden kansojen pariin kuvaten tapahtumia ja haastatellen satoja paikallisia ihmisiä hyvin vaihtelevissa olosuhteissa.

Laurén on onnistunut mahduttamaan sivumäärältään suppeaan kirjaansa kaikki Kaukasuksen kansat, joista monet ovat ainakin nimien tasolla iltauutisista tuttuja: Tsetsenia, Dagestan, Ingusia, Pohjois-Ossetia, Kabardi-Balkaria, Abhasia ja Etelä-Ossetia. Jokaisesta kansasta hän kirjoittaa aluksi faktatietoja, kuten väkiluvun, presidentin ja väestön uskonnollisen ja etnisen koostumuksen. Tämän jälkeen hän kertoo lyhyesti historiasta. Tämän pohjustuksen jälkeen alkaa aina henkilökohtaisempi osuus, jossa Laurén kertoo matkastaan (tai useimmiten matkoistaan) kyseisellä alueella, monissa tapauksissa ilman virallista lupaa ja paikallisten vieraanvaraisuuteen tukeutuen. Kulttuurieroilta ei voi välttyä, mutta venäjän kielen osaamisen turvin Laurén pääsee mitä todennäköisimmin lähemmäs tavallista kansaa kuin muuten olisi mahdollista. Kirjan sivuilta välittyy monta kiinnostavaa tarinaa niin muslimeilta kuin kristityiltä, jotka elävät enemmän tai vähemmän sovussa alueella, joka tuntuu olevan jatkuvan kansainvälisen mielenkiinnon kohteena.

Täytyy tunnustaa, etten ole ollut kovin kiinnostunut Kaukasuksesta, ja usein uutiskuvissa vilahtavat, hätäänsä ilmaisevat  huivipäiset naiset Ingusiasta tai Pohjois-Ossetiasta eivät ole herättäneet minussa erityistä mielenkiintoa. Laurén kuitenkin onnistuu herättämään lukijassa kiinnostuksen näitä kansoja kohtaan kiinnittämällä huomioita niiden keskenään erilaiseen historiaan ja asemaan osana Venäjän federaatiota tai Georgiaa. Kaiken kaikkiaan tämän teoksen etuna on tuoda kaukasuslainen arki niin lähelle, että lukija voi lähes kuvitella olevansa itse mukana matkalla. Hattu päässä tottakai, sillä vuorilla ei ole herroja.

Tekniset tiedot:
Laurén, Anna-Lena: Vuorilla ei ole herroja. Kaukasiasta ja sen kansoista
Suomentaja: Laura Jänisniemi
ISBN: 978-951-851-261-8
Teos & Söderströms 2009
Nidottu, 218 s.
Kirjastoluokka: 48.17

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...