sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Tuuri, Antti: Bospor Express

Lentokoneita karttava kirjailija Antti Tuuri päättää matkustaa Istanbulin kirjallisuusfestivaaleille junalla. Päästyään Saksasta Unkariin hän pääsee Balkanin maiden läpi kulkevan Bospor Expressin kyytiin. Matka taittuu maasta toiseen vanhan ajan tunnelmassa, satunnaisten passintarkastusten siivittämänä ja uusiin ihmisiin tutustuen. Ennen kaikkea matka Bospor Expressillä vaikuttaa olevan Tuurille kuitenkin matka omiin ajatuksiin: hänen sanojaan lainaten kuoleman ajatukset ovat läsnä tämän jo seitsemääkymmentä ikävuottaa lähestyvän kirjailijan mielessä.

Jo varttuneemman matkailijan matka on melko pitkälti etukäteen suunniteltu niin, että junaliput ja aikataulut on etukäteen mietitty. Yllätyksiltä ja nopeilta tempauksiltakaan ei kuitenkaan voi välttyä: myöhästyttyään Bospor Expressin lähdöstä hän ottaa taksin ajaakseen sen kiinni pienelle serbialaiselle juna-asemalle. Nimestään huolimatta juna ei ole kaikkein nopeinta sorttia, vaan siinä voi kokea ajan lähes pysähtyneen.

Parinsadan sivun pituisesta teoksesta noin puolet on varattu Tuurin menomatkan kuvaukseen, jonka jälkeen hän kertoo osallistumisestaan kirjallisuusfestivaaleille. Teoksen loput viisikymmentä sivua Tuuri kuvaa paluumatkaansa Bospor Expressillä ja paluutaan Suomeen. Reissu kestää kokonaisuudessaan 23 päivää. Kieltämättä teoksessa on jo ikääntyneen henkilön kuvaukselle ominainen hidastunut tunnelma, mutta matkakuvauksena Unkarista, Balkanin maista ja Turkista teos on oiva nojatuolimatkailijalle.

Tekniset tiedot:
Tuuri, Antti: Bospor Express
ISBN: 978-951-1-26329-6
Otava 2013
Sidottu, 202 s.
Kirjastoluokka: 41

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...