lauantai 13. joulukuuta 2014

Vainio, Anneli: Eksyvä löytää. Matkustamisen ja matkallaolon tärkeydestä

Ranskassa asuvan lääkäri Anneli Vainion teoksessa Eksyvä löytää - matkustamisen ja matkallaolon tärkeydestä lukija pääsee matkaan monessa eri mielessä. Vainio käsittelee teoksessaan aluksi lyhyesti matkailun ja kaukokaipuun historiaa, joka vaikuttaa olevan yhtä vanha ilmiö kuin ihmiskunnan historia. Matka on aina matka myös itseen - fyysinen kohtaa psyykkisen. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä tästä on pyhiinvaellus, yksi vanhimmista matkustamisen motiiveista. Matka on myös voinut toimia aikuistumisriittinä: grand tour on kirjallisuudessa jo pitkään tunnettu ja dokumentoitu ilmiö. Matkakirjallisuus onkin yksi tapa päästä matkalle, jos se ei muuten ole mahdollista.

Matkoja on erilaisia: osa matkustaa työnsä vuoksi, osalla syynä on loman tai seikkailunhalu. Osa voi hakea äärimmäisiä elämyksiä tai itsensä likoon laittamista; joillekin sisäinen levottomuus kasvaa sietämättömiin mittoihin pakottaen matkaan. Joillekin matkailu on elämäntapa: Vainio viittaa jo kahdeksan vuotta nykyajan nomadina reissanneeseen Päivi Kannistoon, joka on julkaissut matkallaolostaan myös oman teoksen. Reissuun  voi lähteä yksin tai yhdessä, yöpyä hotellissa tai vaikkapa kodinvaihdon merkeissä paikallisten kodissa, liikkua paikasta toiseen useilla eri kulkuneuvoilla, suunnata massaturismin suosimiin "ei-paikkoihin" tai vielä toistaiseksi harvinaisempiin maailmankolkkiin. Matkoilla voi saada uusia tuttavuuksia, joita kuitenkin Vainion mukaan leimaa tietynlainen väliaikaisuuden tunne - tosin poikkeuksiakin on. Eri kulttuuripiireissä matkailulla on erilaisia merkityksiä ja toisaalta varsinkin ulkomaille suuntautuva matka merkitsee usein myös erilaisten kulttuurien kohtaamista. Usein kartat, road moviet ja matkakirjat ruokkivat mielikuvitusta niin, että paikan päälle päästyään matkailija voi joutua pettymään esimerkiksi kuuluisien momementtien ja nähtävyyksien edessä.

Vainio on matkaillut vuosien varrella todella monessa maassa, ja teos käsitteleekin yleismaailmallisemman pohdinnan ohella kuvauksia ja tapauskertomuksia Vainion matkoilta. Erityisesti hän palaa Meksikon, Uuden-Seelannin ja Kambodzan kokemuksiinsa useissa eri yhteyksissä. Vainio on matkaillut useassa eri roolissa: työmatkalaisena, vapaaehtoistyöntekijänä, huvimatkalaisena. Hän on myös kokeillut usean kerran keskinäistä kodinvaihtoa. Kokemusta siis löytyy tämän teoksen todella laajan aiherepertuaarin tarpeisiin. Teoksen pääsanomana tuntuu olevan, että matka muuttaa aina maailmankuvaa tavalla tai toisella, ja vaikka moni lähtee matkalle päästäkseen pois jokapäiväisistä odotuksista ja ahdistavista kehyksistä, omaa sisintään ei pääse pakoon maailman äärissäkään. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö matkalle kannattaisi lähteä. Parhaimmillaan matka voi auttaa paljastamaan uusia puolia omasta itsestä. Vainion teos sopii mainiosti matkailun filosofisesta puolesta kiinnostuneelle lukijalle.Tekniset tiedot:
Vainio, Anneli: Eksyvä löytää. Matkustamisen ja matkallaolon tärkeydestä
ISBN: 978-952-288-064-2
Kirjapaja 2014
Sidottu, 212 s.
Kirjastoluokka: 40.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...