lauantai 17. tammikuuta 2015

Abu-Hanna, Umayya: Alienin silmin. Helsinki ja Uusimaa muukalaisen kokemana

Palestiinalaissyntyisen kirjailijan ja monialaisen vaikuttajan Umayya Abu-Hannan teoksessa Alienin silmin - Helsinki ja ja Uusimaa muukalaisen kokemana lukija pääsee mukaan matkalle Helsingin ja Uudenmaan urbaaniin kulttuurihistoriaan ja pääkaupunkiseudun muuttumiseen viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Teoksen näkökulma on hyvin henkilökohtainen ja Abu-Hannan persoonallisen pistävä kirjoitustyyli pääsee hyvin esiin hänen kuvaillessaan kaikkia niitä tapahtumia, joita viimeisten vuosikymmenien ajalle on mahtunut.

Teos on jaettu karkeasti kolmeen osaan eri vuosikymmenien mukaan. Abu-Hannan saapuessa maahan 1980-luvulla Suomessa oli vain kourallinen ulkomaalaisia. 1990-luvulla saapuivat pakolaiset ja 2000-luvun me kaikki jo tunnemmekin. Tai voimme ainakin kuvitella tuntevamme: Abu-Hanna osoittaa, että maahanmuuttajan elämä on kovin toisenlaista kuin kantasuomalaisen. Abu-Hannan elämässä yhdistyvät opiskelu Helsingin yliopistossa, työ kaupunginvaltuutettuna vihreiden riveissä ja tiskaajan työ ravintolan keittiössä. Toisin sanoen monet yhteiskunnan kerrokset tulevat hänelle tutuiksi ja hänen laajaan tuttavaverkostoon kuuluu myös joukko tunnettuja suomalaisia. Perheettömyydestään huolimatta Abu-Hanna vaikuttaa siis kaikkea muuta kuin syrjäytyneeltä tai näköalattomalta, vaikka lähtökohdat uudessa kotimaassa selviytymiseen ja toimeentulemiseen ovatkin aika haasteelliset. Aivan viimeisinä Suomen-vuosinaan Abu-Hannan elämään ilmestyy kuin vaivihkaa adoptoitu tytär, jonka kanssa Abu-Hanna asuu nykyään Amsterdamissa.

Luin tämän teoksen ennen kaikkea siksi, että olen kiinnostunut Umayya Abu-Hannasta henkilönä ja pidän hänen kirjoitustyylistään. Teoksen kiinnostavuutta lisää edelleen se, että se valottaa Abu-Hannan oman henkilöhistorian ohella kuvaa suomalaisen, erityisesti uusimaalaisen, maahanmuuton historiasta. Pidin teosta erittäin kiinnostavana ja suosittelen sitä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Abu-Hanna, Umayya: Alienin silmin. Helsinki ja Uusimaa muukalaisen kokemana
ISBN: 978-952-234-244-7
Kustannusosakeyhtiö Siltala 2014
Sidottu, 321 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...