lauantai 17. tammikuuta 2015

Cord, David J.: Mohamed 2.0. Disruption Manifesto

Mohamed 2.0 - Disruption Manifesto on egyptiläissyntyisen, mutta Yhdistyneissä Arabiemiraateissa varttuneen Mohamed El-Fatatryn tarina. El-Fatatry oli jo pienenä kiinnostunut tietotekniikan tarjoamista mahdollisuuksista ja hän päätyi parikymppisenä Suomeen opiskelemaan alaa. Samalla hänestä kehittyi tiettävästi maailman laajimman muslimien elämäntapaan keskittyvän sosiaalisen verkoston, Muxlim.comin, kehittäjä. El-Fatatryn visio oli selkeä, mutta tie laajemman yleisön tietoisuuteen täynnä kivikkoja ja yllätyksiä.

Teos on englanninkielinen ja antaa vihjeen El-Fatatryn ponnistelujen merkityksestä jo esipuheellaan, joka on entisen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetin kirjoittama. El-Fatatry saapui Suomeen 2000-luvun puolivälissä ja meni pian naimisiin jo aikaisemmin Suomesta tuntemansa islamiin palanneen Pilvin kanssa. Aluksi El-Fatatry sai tuloja jakamalla ilmaisjakelulehtiä ja opinnotkin sujuivat. Pian hän huomasi sopivan markkinaraon myymällä muslimeille sopivia vaatteita aikana, jolloin vastaavien tuotteiden tarjonta oli Suomessa vielä hyvin vähäistä.

Vähitellen hänen mielessään alkoi kyteä ajatus kaikille avoimesta muslimien elämäntapaan liittyvästä sosiaalisen verkoston kehittämisestä. Sopivan idean myötä alkoikin vuosien kehitystyö ja siihen liittyvä rahoituksen hankinta, josta muodostui jatkuva murheen ja huolen aihe. Useista rahoituslähteistä huolimatta Muxlim.comin liiketoiminta oli varsin vaatimatonta ottaen huomioon sen merkitys muslimien ja muslimien elämäntavasta kiinnostuneiden keskuudessa. El-Fatatryn liikeidea ei ollut niinkään kaupallinen, vaan se tähtäsi pikemminkin muslimien ja muiden uskontokuntien ja ennen kaikkea aivan tavallisten ihmisten keskinäisen ymmärryksen parantamiseen. Tästä visiosta sateli El-Fatatrylle tunnustuksia toisensa perään ulkomaita myöten. Hän tapasi kaksi suomalaista presidenttiä ja sai kutsun myös Valkoiseen taloon. Muxlim.com kiinnosti tunnettuja suomalaisia vaikuttajia, vaikka rahoituksellisesti se oli kaikkea muuta kuin kultakaivos.

Rahoitusvaikeudet saivat El-Fatatryn muuttamaan sivuston painopistettä siten, että sen tehtäviin kuului myös muslimimarkkinoihin liittyvä konsultointi siten, että kaupalliset yritykset pystyisivät paremmin vastaamaan muslimien kulutuksellisiin tarpeisiin. Noin viiden vuoden ylä- ja alamäkien jälkeen Muxlim.comin sivusto sulkeutui, mutta El-Fatatryn kehittämä idea jäi elämään sivuston ulkopuolelle.

Mohamed 2.0 - Disruption Manifesto on selvästi ammattilaisen kirjoittama, niin helppolukuinen se on englanninkielestään huolimatta. Kirjaa ei ole tiettävästi suomennettu, vaikka El-Fatatry on ollut omalta osaltaan vaikuttamassa Suomi-kuvaan maailmalla. Kiinnostava tarina avaa taustoja muslimien elämäntapasivuston taustalla. Ennen kaikkea se on kertomus järkkymättömästä halusta taistella oman vision puolesta muiden skeptisyydestä huolimatta.

Tekniset tiedot:
Cord, David J.: Mohamed 2.0. Disruption Manifesto
ISBN: 978-951-52-2898-7
Schilds & Söderströms 2012
Sidottu, 234 s.
Kirjastoluokka: 99.16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...