lauantai 10. tammikuuta 2015

Kerman, Piper: Orange is the new black. Vuosi vankilassa

Piper Kerman, hyvin kasvatettu ja keskiluokkaista elämää viettävä neworkilaisnainen joutuu konkreettisesti kasvokkain menneisyytensä kanssa, kun hänen kymmenen vuotta aikaisemmin nuoruuden hairahduksessa tehty huumausainerikoksensa paljastuu ja hän saa viidentoista kuukauden tuomion suljetussa vankilassa. Kaikeksi onneksi Kerman on sosiaalinen luonne ja tulee toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Sillä taidolla on kysyntää vankilassa, jossa on sekalainen kokoelma pääosin alemmasta yhteiskuntaluokasta peräisin olevia, eri elämäntilanteessa olevia naisia ja yhtä epätasalaatuinen on vartijoiden luonteenlaatu.

Orange is the new black - vuosi vankilassa on Kermanin omakohtainen ja hänen kertomansa mukaan tosiasioihin perustuva kertomus hänen vankila-ajastaan. Moneen muuhun vankiin nähden hän on onnekkaammassa asemassa - kirjeitä ja kirjoja satelee suvulta ja ystäviltä sitä tahtia, että muut vangit voivat sitä vain ihmetellä. Keskiluokkaisen aseman mukanaan tuoma mahdollisuus palkata kunnollinen asianajaja on myös vaikuttanut siihen, että hänen tuomionsa on lyhyt moneen muuhun samassa tilanteessa olevaan verrattuna.Piperillä on myös tukijoukko ja työpaikka odottamassa vapauteen pääsyn koittaessa. Toisaalta erilainen tausta vankilan enemmistöön nähden tuottaa hänelle myös haasteita: moni ihmettelee, mitä Kerman ylipäätään tekee koko paikassa.

Orange is the new black on tiettävästi julkaistu myös Netflixin sarjana. Periaatteessa olen aika skeptinen televisiosarjoina ilmestyneitä teoksia kohtaan ja tässäkin teoksessa on havaittavissa viihteellisiä piirteitä. Teos on melko yksityiskohtainen kuvaus keskiluokkaisen naisen kuukausista täysin totutusta poikkeavassa ympäristössä, jonka lainalaisuuksien ymmärtäminen ja niihin sopeutuminen ovat elinehtoja kuukausista ja vuosista selviytymiseksi toisenlaisessa todellisuudessa. Kerronnallisesti tarinaa olisi luultavasti voinut tiivistää jonkin verran.Kyllä tämän kuitenkin kelpaa lukea ja hykerrellä välillä Kermanin rinnalla kaikille hänen sattumuksilleen vankilan ihmeellisessä maailmassa.

Tekniset tiedot:
Kerman, Piper: Orange is the new black. Vuosi vankilassa
Suomentaja: Oona Timonen
ISBN: 978-951-1-28248-8
Otava 2014
Nidottu, 461 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...