sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Leppänen, Keijo: Kotitehtävä. Rakentajan ilot ja murheet

Uutisankkurina tutuksi tullut Keijo Leppänen päättää rakentaa omakotitalon Espoon Laaksolahteen. Teoksessaan Kotitehtävä - rakentajan ilot ja murheet hän kertoo talonrakennuksen vaiheista noin puolentoista vuoden ajalta. Tarkemmin sanottuna kyse on talopaketin rakentamisesta - Leppänen löytää sopivan tontin, jossa on jo olemassaoleva ja säilytettävä piharakennus. Tämän rinnalle hän päättää rakennuttaa ammattimiehillä uuden omakotitalon.

Tuumasta toimeen. Työ alkaa kallioisen maaperän saattamisella sellaiseen kuntoon, että perusta talolle saadaan kuntoon. Tämän jälkeen tulee ajankohtaiseksi valita, millainen talo paikalle aiotaan rakentaa: kiveä vai puuta? Millainen lämmitysjärjestelmä, huonejärjestys ja kerrosluku? Valintoja toisensa perään vaaditaan koko rakentamisen ajan. Kaikkein keskeisimmässä osassa vaikuttavat olevan kuitenkin kunnon ammattilaisten löytäminen, joita Leppänen hankkii kontaktiensa avulla ympäri Suomea. Samalla tavalla osa materiaaleistakin hankitaan mikä Pohjanmaalta, mikä Saksasta asti. Talopaketti-käsite saakin ainakin minun mielessäni vähän kyseenalaisen leiman, kun rakennuttaja on projektissa päivittäin kiinni koko sen keston ajan, vaikkakin hanslankarin roolissa. Monien vaiheiden jälkeen talo alkaa kuitenkin kohota, ja koko paketti on jotakuinkin kasassa noin yhdeksän kuukauden kuluttua. Viimeistely- ja lopputöitä riittää niin, että koko projektin kestoksi muodostuu noin puolitoista vuotta.

Leppäsen kirjassa lukija saa hymähtää moneen kertaan erinäisille sattumuksille. Rahaa palaa kilpailutuksista huolimatta tasaiseen tahtiin, ja ammattimiesten lainmukaisesta palkanmaksusta huolimatta Leppäsen talo pääsee esimerkkikuvaan television pimeitä rakennusmarkkinoita kuvaavaan uutiseen. Monet laitteet ja koneetkin tuntuvat toimivan vasta toisella tai kolmannella yrittämällä. Lopputulos tuntuu kuitenkin olevan onnistunut, mikä lienee pääasia. Itselläni ei ole talonrakennus- tai mukaan vastaava projekti suunnitteilla ja täytyy myöntää, ettei tämä kirja millään tavalla kasvattanut mielenkiintoa kyseistä projektia kohtaan. Täytyy myöntää, että tartuin tähän kirjaan lähinnä sen julkisuudessa tunnetun kirjoittajan vuoksi. Leppänen osaa kirjoittaa lukijaa kiinnostavalla tavalla, joten tästä itselleni vähemmän tutusta aiheesta oli silti mukava lukea.

Tekniset tiedot:
Leppänen, Keijo: Kotitehtävä. Rakentajan ilot ja murheet
ISBN: 978-951-20922-5
Otava 2007
Sidottu, 204 s.
Kirjastoluokka: 66.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...