sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Swarup, Vikas: Nuoren naisen koetukset

Delhiläinen Sapna  on nuori nainen, jonka eteen kohtalo heittää eräänä päivänä hänen elämänsä suurimman houkutuksen. Ollessaan käymässä paikallisessa pyhäkössä hän tapaa merkittävän ABC-konsernin pääjohtajan Vinay Mohan Acharyan, joka tarjoaa hänelle paikkaa pestinsä seuraajana. Ehtona on vain se, että Sapna läpäisee seitsemän koetta eikä jätä rupeamaa kesken. Etumaksuna hän saisi ennennäkemättömän summan rahaa.

Sapnalla ei ole aluksi aikomustakaan osallistua multimiljardöörin päähänpistoon - hän ei halua olla ostettavissa ja kaiken kaikkiaan ajatus siitä, että hänelle täysin umpimähkäisesti tullaan tarjoamaan noin merkittävää asemaa, on uskomaton. Pian tapahtuu kuitenkin jotakin, jonka vuoksi Sapna tarvitsee Acharyan tarjoaman etumaksun. Samalla hän joutuu vastentahtoisesti hyväksymään myös osallistumisensa seitsemään ennaltamäärittämättömään kokeeseen.

Etumaksun vastaanottamisesta seuraa jännitysnäytelmä, jonka käsikirjoitusta edes mahtava Acharya ei ole osannut suunnitella kaikilta osin valmiiksi. Ne kuljettavat kodinkoneliikkeessä työskentelevän Sapnan hänen työtehtäviensä ja henkilökohtaisessa elämässä tapahtuvien tapahtumaketjujen kautta moraalisten kysymysten äärelle, joissa vain oikeilla päätöksillä kokeesta pääsee läpi. Sapnan tie vie niin Intian maaseudulle kuin julkisuuden henkilöiden pariin, ja hänen perheenjäsenensäkin ovat dramaattisella tavalla mukana kahdessa kokeista.

Tässä teoksessa Intia todella herää eloon kaikissa väreissään ja hajuissaan. Sapnan läpikäymät kokeet ovat joiltakin osilta aika stereotyyppisiä tapauksia Intian ääri-ilmiöistä, maan räikeästä jakautumisesta rikkaiden ökyelämään ja äärimmäisten köyhien päivittäisestä kamppailusta minimaalisen toimeentulon turvaamiseksi. Lopuksi selviää sekin, miksi juuri Sapna valikoitui Acharyan pääjohtajaehdokkaaksi. Kirjassa riittää menoa siinä määrin, ettei kaikkea voi pitää ihan todenmukaisena, mutta juuri loppuun asti ulottuvilla yllätävillä käänteillä lukijan mielenkiinto säilyy viimeisille sivuille saakka.

Tekniset tiedot:
Swarup, Vikas: Nuoren naisen koetukset
Suomentaja: Raimo Salminen
ISBN: 978-951-0-39703-9
WSOY 2013
Sidottu, 412 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...