tiistai 6. tammikuuta 2015

Tilli, Paula: Toisin. Minun Asperger-elämäni


Paula Tilli ei tiennyt itse lapsena ja nuorena, miksi hän tunsi itsensä niin erilaiseksi muihin ikäisiinsä verrattuna. Koulussa oli hankalaa huolimatta siitä, että esimerkiksi kielten opiskelu sujui todella mallikkaasti ja hän tiesi ulkoa kaikki koulun säännöt. Sosiaalisten taitojen osalta ei voinut sanoa samaa: koulutovereiden käytöksen ymmärtäminen osoittautui jatkuvaksi ihmettelyn aiheeksi, ja Paulaa kiusattiinkin monen vuoden ajan huolimatta siitä, että hän vaihtoi välillä oppilaitosta. Vasta aikuisiällä hän sai helpottavan diagnoosin Aspergerin syndroomasta, joka auttoi häntä ymmärtämään ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin hän on.

Toisin - Minun Asperger-elämäni on Tillin omakohtainen kertomus siitä, millaista on elää Aspergerin syndrooman kanssa. Tillin perusajatuksena on se, ettei hän suinkaan kärsi Aspergerin syndroomasta vaan hänellä on Aspergerin syndrooma. Aspergerin syndrooma on nimittäin niin kokonaisvaltainen osa ihmistä, että se muokkaa koko persoonallisuuden. Tilli kuvaakin kirjassaan järjestelmällisesti sitä, miten se hänen elämäänsä vaikuttaa: vaikeuteen ymmärtää kehon- ja elekieltä; sosiaaliseen kanssakäymiseen käsittämättömiltä tuntuvien käyttäytymisodotusten muodossa; hyvinkin intensiivisiin kiinnostuksenkohteisiin ja omalaatuisiin käyttäytymismalleihin; yli- ja aliaistiherkkyyteen; motorisiin ja toiminnanohjauksellisiin vaikeuksiin sekä vaikeuteen hahmottaa kokonaisuuksia; tavallista voimakkaampaan väsymykseen tavallisten askareidein jälkeen; sekä poikkeukselliseen lahjakkuuteen tietyillä elämän osa-alueilla kun samanaikaisesti toiset osa-alueet eivät luonnistu ollenkaan.

Tillin teoksen lähtökohtana on tarkastella Aspergerin syndrooman vaikutusta hänen elämäänsä erityisesti vaikeuksien ja haasteiden näkökulmasta. Lukuisten esimerkkien kautta selviääkin varsin nopeasti, että diagnosoimattoman henkilön elämä Aspergerin syndrooman kanssa on haasteellista ja raskasta päivittäisellä tasolla, sillä tietämättömyys kuormittaa henkilöä vielä entisestään. Kirjan toisessa osassa, Tillin suppeassa elämäkerrassa varhaislapsuudesta aina aikuisuuden kynnykselle ja diagnoosin saamiseen saakka tämä käy selkeästi esille. Monet Tillin kertomista tapauksista voivat vaikuttaa lukijasta koomisilta, mutta Aspergerin syndrooman omaavalle henkilölle ne ovat täyttä todellisuutta. Kaiken kaikkiaan kuvaisin tätä teosta kiinnostavaksi kuvaukseksi Aspergerin syndroomaa sairastavan elämästä ja se sopii luettavaksi kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Tilli, Paula: Toisin. Minun Asperger-elämäni
ISBN: 978-951-792-602-7
Finn Lectura 2013
Sidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...