lauantai 7. helmikuuta 2015

Bahrami, Ameneh: Silmä silmästä

Ameneh Bahraminava kertoo teoksessaan Silmä silmästä uskomattoman tarinansa nuorena naisena olemisesta kotimaassaan Iranissa. Hän on yksityisen yliopiston elektroniikan opiskelija ja saa opiskelupaikassaan riesakseen sitkeän sulhasehdokkaan, joka ei suostu uskomaan, ettei Ameneh ole kiinnostunut avioitumaan hänen kanssaan. Kostoksi mies heittää rikkihappoa Amehenin kasvoille. Ameneh sokeutuu ja hänen kasvonsa ja osa sisäelimistä syöpyvät peruuttamattomasti.

Aikaisempi vastava tapaus tapahtui Iranissa kahdeksan vuotta ennen Amenehin onnettomuutta ja silloin tekijä teloitettiin. Myös Amenehin tapaus menee oikeuteen, jossa mies tuomitaan menettämään ensin toinen silmänsä, mutta lopulta molemmat niistä. Ameneh saa oikeuden päätöksellä kostaa miehelle silmän silmästä samalla hapolla, jolla mies sokaisi hänet. Mutta paneeko hän koston täytäntöön vai olisiko sittenkin mahdollista antaa anteeksi?

Silmä silmästä on huikea tarina Iranista siellä kasvaneen naisen näkökulmasta kerrottuna. Ameneh ei suostu pukeutumaan kaikkein konservatiivisimmalla tavalla, vaikka käyttäytyykin muuten siveästi ja kunnollisen tyttären tavoin. Hän saa jo nuorena aviomiesehdokkaita, joista erityisesti yksi  valloittaa myös Amenehin sydämen aina siihen saakka, kunnes hän alkaa osoittaa sairaalloisen mustasukkaisuuden merkkejä. Ameneh on päättänyt kouluttautua haluamaansa ammattiin ja saa sihen perheensä tuen. Hän käy myös mielenkiintoisessa palkkatyössä, joka osoittautuu tarpeelliseksi myös rahalliselta kannalta hänen päästyään opiskelemaan yksityiseen yliopistoon. Siellä molemmat sukupuolet saavat opiskella yhdessä, mikä osoittautuu Amenehin kohdalla hyvin kohtalokkaaksi.

Amenehin sitkeyttä voi vain ihailla. Kirjan takakannessa on kuvat Amenehista ennen happoiskua ja sen jälkeen - vastakohta ei voisi olla dramaattisempi. Hän pääsee lopulta hoitoon Espanjaan, mutta liian myöhään näkökyvyn pelastamisen kannalta. Tämän teoksen hän kertoo sanelleensa kasetille, josta se on toimitettu kirjaksi. Ehdottoman kiinnostava ja lukemisen arvoinen teos, vaikka luonnolisesti toivoo, ettei siinä kerrottua sairaan mielen aiheuttamaa iskua olisi tapahtunut. Toivon Amenehin tarinan julkaisemisen antavan hänelle itselleen ja muille samassa tilanteessa oleville voimia selvitä tilanteestaan.

Tekniset tiedot:
Bahrami, Amaneh: Silmä silmästä
Suomentaja: Anne Mäkelä
ISBN: 978-952-4925-81-5
Minerva Kustannus 2012
Sidottu, 240 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...