lauantai 21. helmikuuta 2015

Coelho, Paulo: Accran kirjoitukset

Accran kirjoitukset -teoksessa lukija pääsee matkalle vuoden 1099 Jerusalemiin, jonne on saapunut myös Kreikasta Kopti-niminen viisas mies. Jerusalem on muutosten ja levottomuuksien kourissa, ja viisaille neuvoille on kysyntää. Niinpä Kopti saakin julkiseen istuntoonsa runsaasti yleisöä, jolla on esitettävänään hänelle visaisia kysymyksiä. Kopti vastaa niihin iättömällä tavalla, viisaudella joka on sovellettavissa myös nykyajan haasteissa. Kopti auttaa yleisöään huomaamaan, että ainekset hyvään elämään löytyvät meistä itsestämme.

Coelhon teoksessa pohditaan luvuittain eri aihepiirejä, kuten tappiota, levottomuutta, uskollisuutta, seksuaalisuutta ja monia muita yleismaailmallisia ja kautta aikojen ihmisiä pohdituttaneita aiheita. Luvut ovat suhteellisen lyhyitä, puheenvuoron omaisia tekstejä. Jostakin syystä teoksen sivut on väritetty kauttaaltaan siten kuin niihin olisi kaatunut jotakin vaaleaa nestettä. Ehkä tällä on koetettu saada teokseen samanlaista kiehtovaa vanhan ajan tuntua kuin sen viitekehyksenä toimiviin Nag Hammadin käsikirjoituksiin.

Päivän mittaisen istunnon aikana Koptin kertomaan tuntuu tiivistyvän kaikki olennainen. Minua on aina hämmästyttänyt Coelhon taito saada kertomaansa ujutettua niin paljon syvällisyyttä ja yleismaailmallista viisautta. Samalla olen ollut kahtiajakoisesti hänen teostensa ystävä; toiset niistä ovat vakuuttaneet minut syvästi kun taas osa on jättänyt minut kokonaan kylmäksi. Accran kirjoitukset kuuluu ensimmäiseen kategoriaan. Ehkäpä tietoisesti sen tapahtumapaikaksi on valittu juuri Jerusalem, eri uskontojen ja ajattelutapojen ikiaikainen kohtaustapaikka. Tämä teos jää vaikuttamaan myös lukemisen jälkeen, sillä sana on aseista voimakkain.

Tekniset tiedot:
Coelho, Paulo: Accran kirjoitukset
Suomentaja: Sanna Pernu
ISBN: 978-952-279-067-5
Bazar Kustannus 2013
Sidottu, 167 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...