tiistai 24. helmikuuta 2015

Farah, Nura: Aavikon tyttäret

Khadija on nuori somalialaistyttö, itsepäinen ja nuoren iän suomista vapauksista nauttiva uskovaisen perheen tytär aavikon leirillä. Perheen epäonneksi Khadijan isä kuolee eikä kulu aikaakaan, kun myös hänen isoveljensä menehtyy maan levottomuuksissa. Khadija jää äitinsä hooyo Fatiman kanssa, joka yrittää parhaansa mukaan kasvattaa tytärtään yksin.

Khadija ei suostu kaikilta osin suostuman perinteisen somalialaisnaisen rooliin. Hän on kiinnostunut runonlaulannasta, jossa hän menestyykin hyvin. Hänen tehtäväkseen tulee myös perheen miesten puuttuessa huolehtia kameleista viemällä ne päivittäin laitumelle. Eräällä kerralla hän joutuu vieraan klaanin kamelivarkaiden kynsiin, josta hänet pelastaa hänen kanssaan samaan heimoon kuuluva Keyse, varakas ja naimisissa oleva toisessa leirissä asuva mies. Khadijaa odottaa avioliitto Keysen toisena vaimona. Luvassa on kuitenkin kaikenlaisia haasteita rakkauden täyttämästä elämästä huolimatta. Kuinka ensimmäinen vaimo suhtautuu perheeseensä tunkeutuneeseen Khadijaan? Onko perheeseen astumassa jossakin vaiheessa vaimo numero kolme?

Aavikon tyttärissä kuvataan perinteistä somalialaista elämäntapaa naisten ympärileikkauksineen ja moniavioisuuksineen. Myös islam vaikuttaa olevan keskeisessä osassa teoksen päähenkilöiden elämänkatsomuksessa ja elintavoissa. Teoksessa edetään usean sukupolven naisten elämäntarinoiden kautta kohti nykyaikaa ja Somalian taistelua kohti itsenäisyyttä. Kirjan tapahtumat on kerrottu hyvin todentuntuisesti ja kirjaa lukiessa voi suorastaan aistia voimakkaan väri- ja tuoksumaailman. Kaiken kaikkiaan teos on mielestäni erittäin vahva näyttö esikoiskirjailijan Nura Farahin kertojan taidoista - jää innolla odottamaan kirjailijan myöhempää tuotantoa.

Tekniset tiedot:
Farah, Nura: Aavikon tyttäret
ISBN: 978-951-1-27828-3
Otava 2014
Sidottu, 236 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...