tiistai 17. helmikuuta 2015

Hällström, Lotta: Painajainen puntarilla. Syömishäiriöt ja niiden ehkäisy

Syömishäiriöiden on sanottu olevan yksi nykyaikamme vitsauksista ja siitä parantumiseen liittyviä teoksia on ilmestynyt jonkin verran. Kovin vähän on kirjoitettu kuitenkin siitä, miten syömishäiriöt olisivat vältettävissä. Lotta Hällström on kirjoittanut tämän puutteen korjaamisen tähtäävän kirjan Painajainen puntarilla - syömishäiriöt ja niiden ehkäisy.

Hällströmin teoksessa keskitytään siis erityisesti syömishäiriöiden (yleisimmin anoreksian ja bulimian) taustoihin, niitä laukaiseviin tekijöihin. Hällström on itse sairastanut syömishäiriötä ja elänyt terveenä jo useita vuosia. Omien kokemustensa lisäksi Hällström on käyttänyt teoksensa pohjana 25 tytön ja naisen omakohtaisia kertomuksia syömishäiriöistä. Tämä valinta on tehty sen perusteella, että syömishäiriöt ovat erityisesti tyttöjen ja naisten sairaus, vaikka nyttemmin siihen on sairastunut enenevässä määrin myös poikia ja miehiä. Näiden henkilöiden taustoista ei teoksessa sen kummemmin mainita; Hällströmin mukaan heidän kokemuksensa ovat kuitenkin hyvinkin erilaisista elämäntilanteista huolimatta yllättävänkin yhteneviä syömishäiriön laukaisevien tekijöiden osalta. Se on mahdollistanut tiettyjen johtopäätösten tekemisen ja suuntaviivojen vetämisen sille, miten syömishäiriöiden syntyä voi ehkäistä.

Hällströmin teoksessa lähdetään liikkeelle varhaislapsuudesta, tarkemmin vauva-ajasta. Syömishäiriöt juontavat hänen mukaansa juurensa elämän ensivuosista, ihanuuden tuntemisen puutteesta. Hällströmin teoksen kantavana ajatuksena onkin "ihanuusteoria", jokaisen yksilön luontainen tarve tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Myös armollisuus itseä kohtaan on merkittävässä osassa. Teoksessa on esitelty tahoja, joiden välittämä sanoma sotii tätä armollisuutta vastaan: media ja esimerkiksi erilaisten kyky- ja mallikilpailujen yleistynyt ulkonäköpainotteisuus, neuvola- ja kouluterveydenhuollon fyysisen kehityksen seuraaminen psyykkisen kustannuksella, lasten kasvun kommentointi ja vertaaminen toisiinsa heidän itsensä kuullen ja muut vastaavat esimerkit. Aikuiset voivat aiheuttaa tietämättään ja ajattelemattomuuttaan pitkään kestäviä säröjä lapsen kehittyvässä itsetunnossa ja omakuvassa. Näitä tarinoita tässä kirjassa kuvataan.

Mielestäni Hällströmin teokselle on ollut hiljaista tilausta, niin pinnalla olevasta haasteesta on kyse. Toivon tämän teoksen päätyvän mahdollisimman monien eri tahojen luettavaksi, sillä syömishäiriöillä on usein laajat juuret - ne ovat monien eri tekijöiden summa. Kaikkein merkittävimmässä osassa ovat luonnollisesti lasten kasvattajat, joiden tehtävänä on rakentaa lapsille tukevat juuret ja kestävään lentoon mahdollistavat siivet. Toivon tämän teoksen myötä yhä useamman lapsen ja nuoren kuin aikuisenkin näkevän peilistä katsoessaan vihollisen sijasta ystävän.

Tekniset tiedot:
Hällström, Lotta: Painajainen puntarilla. Syömishäiriöt ja niiden ehkäisy
ISBN: 978-952-492-292-0
Minerva Kustannus 2009
Sidottu, 174 s.
Kirjastoluokka: 59.56

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...